På svenska     In English     Sanasto     Yhteystiedot     Palaute  
  Etusivu     Yhdistys     Jätehuolto     Energiahyödyntäminen     Lainsäädäntö     Tutkimus     Tapahtumat     Jäsensivut  
 
 Uutiset
28.02.2017 tiedotteet
Hallitus tekemässä uudet ”carunat”? Kuntalaiset ja pienyrittäjät unohtumassa uudesta jätelaista
28.02.2017 ajankohtaista
Jätevoimalan kuonasta pihalaattoja ja betonielementtejä
24.02.2017 ajankohtaista
Pirkanmaalla hyödynnetään yli 98 prosenttia jätteistä
23.02.2017 ajankohtaista
Pirkanmaan Jätehuollolle Avainlippu- ja Yhteiskunnallinen yritys -merkit
09.02.2017 ajankohtaista
Jätemaksut pysyneet asukkaan kannalta suotuisina
Katso kaikki...
 
 Jätelaitoksilta
28.08.2017: Lakeuden Etappi Oy
Lakeuden Etappi ja Lankava Oy kierrätysyhteistyöhön
17.05.2017: Lakeuden Etappi Oy
Huonekalujen ja öljyn maksuton kierrätystempaus jäteasemilla
Katso kaikki...
 

Muut JLY:n sivustot
» Kierrätys.info
» Jäteinfo
» Vaarallinenjäte.fi
» Ekotehokkuusneuvonta
 
Euroopan paras kierrätystulos syntyy julkisella vastuulla
30.03.2010
Tuore EU:n jätetilasto paljastaa, miten jätehuolto toimii 27 jäsenmaassa. Ne maat, joissa on laaja julkinen vastuu yhdyskuntajätehuollossa, ovat onnistuneet vähentämään kaatopaikkasijoitusta ja kierrätys toimii tehokkaimmin. Niissä maissa, joissa julkinen sektori on heikko tai jätehuolto on jätetty yksityisten yritysten hoidettavaksi, jätettä viedään eniten kaatopaikoille. EU on asettanut selkeän tavoitteen kaatopaikkajätteen vähentämisestä.

Jätehierarkian mukaisia parhaita kierrättäjiä ja jätteen hyödyntäjiä ovat Tanska, Saksa, Hollanti, Itävalta ja Ruotsi. Näissä maissa julkisen jätehuollon vastuu on selkeä. Kaatopaikalle yhdyskuntajätteestä päätyy 1–4 prosenttia. Monissa Itä-Euroopan maissa julkista vastuuta ei ole pantu käytäntöön, vaan jätehuolto on jätetty yksityisten yritysten hoitoon. Näissä maissa jätettä viedään kaatopaikoille eniten - esimerkiksi Puolassa 87 prosenttia ja Bulgariassa kaikki. Yksityinen liikeyritys etsii taloudellista voittoa omistajilleen, eikä yhteistä etua.

Kaatopaikkasijoitusta voidaan vähentää välttämällä jätteen syntyä, kierrättämällä ja hyödyntämällä jäte. Yhdyskuntajätehuollon edelläkävijämaissa sekä kierrätys että jätteiden energiahyödyntäminen ovat korkealla tasolla.

”Suomessa on paljon tehtävää,” toteaa Jätelaitosyhdistyksen toimitusjohtaja Markku Salo. EU-tilaston mukaan Suomessa vietiin vuonna 2008* puolet yhdyskuntajätteestä kaatopaikalle. Koko EU:n keskiarvo on 40 prosenttia.”Kuntien jätelaitokset ovat jo vauhdissa ja uusia mittavia hankkeita on käynnissä yhteistyössä teollisuuden kanssa,” Salo jatkaa.

Ympäristöministeriön lakityöryhmä esittää Suomelle biohajoavan jätteen kaatopaikkakieltoa. Jo tämä edellyttää energiahyödyntämisen ja kierrätyksen merkittävää lisäystä nykytasosta. Julkinen jätehuolto pystyy vastaamaan tähän haasteeseen. ”Kuntien jätelaitokset ovat tehokkaita palveluiden koordinoijia. Ne lisäävät alan kilpailua hankkimalla palveluja yksityisiltä jätehuoltoyrityksiltä ja tekevät toimivaa yhteistyötä kierrätyksessä tuottajayhteisöjen kanssa,” toteaa Markku Salo.

Julkinen jätehuolto on paras tapa järjestää jätehuolto suomalaisille, sillä se etsii yhteistä etua. EU:n asettamat tavoitteet ja jätehuollon turvaaminen kaikille koko maassa edellyttävät kuntien vastuun selkeää määrittelyä jätelaissa. 

Lisätietoa:
Toimitusjohtaja Markku Salo, Puh. (09) 278 00770, 040 561 0560, markku.salo@jly.fi

Liite: Eurostat 2008 tilastokaavio (Lähde: Eurostat / JLY 2010)

*Eurostat 2008
EU:n jäsenmaiden tuorein jätetilasto on koottu vuodelta 2008. 
Eurostat tiedotti tilastosta 19.3.2010.
Tiedote


Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT)
Puolueeton tutkimus 2010 kuljetusjärjestelmistä:
  • kunnan kilpailuttama jätteen kuljetus on asukkaalle 40 % edullisempaa kuin sopimusperusteinen
  • kuntien tekemä kilpailutus vahvistaa kuljetusyritysten välistä tervettä kilpailua Koko tutkimus JLY:n tiedote

  •