Kestovaippa on mukava iholle ja ilmastolle
21.05.2008
Uudet kestovaipat ovat mukavia ja helppoja käyttää. Ne säästävät kukkaroa, luontoa ja usein myös lapsen ihoa. Äitiyspakkauksen mukana jaettava JLY:n opas ”Innostu kestovaipoista!” kertoo aakkoset.
Nykyisissä markkinoilla olevissa kestovaipoissa on miellyttävän tuntuiset materiaalit ja kivat kuosit. Vaippoja on helppo käyttää ja lapsen iho voi hyvin. Kestovaipan hengittävät ja muovittomat materiaalit eivät hiosta, ja kangasvalinnoilla voi hakea mahdollisimman vähän allergisoivia tuotteita.
Kestovaipan käyttö säästää rahaa verrattuna kertakäyttövaipan käyttöön. Kertakäyttöisten vaippojen kokonaiskustannukset alkavat noin 1 000 eurosta vaippakautta kohden (2,5 vuotta). Lisäksi vaippojen osuus lapsiperheen jätemaksuista on vähintään 150 euroa kaudessa. Koko vaippakauden kestovaipat saa halvimmillaan noin 150 eurolla, ja pesukustannuksia kertyy kauden aikana reilu 200 euroa. Itse tekemällä voi vaippahankinnoista päästä paljon halvemmallakin ja kierrätysmateriaaleista valmistetut vaipat ovat lähes ilmaisia.
Uudelleen pestävät ja kierrätettävät vaipat vähentävät haitallista kaatopaikkakuormitusta. YTV Jätehuollon arvioiden mukaan yhden lapsen jäljiltä kertakäyttövaippoja päätyy jätteeksi 400 kg vaippakauden aikana. Pelkästään pääkaupunkiseudulla vaippoja haudataan kaatopaikalle yli kymmenen miljoonaa kilogrammaa vuodessa. Kertavaippojen materian kokonaiskulutus valmistuksessa, käytössä ja jätteenkuljetuksessa on noin 2 900 kg lasta kohden.
Kertakäyttövaippojen hajoaminen kaatopaikoilla kestää satoja vuosia. Ne tuottavat mädätessään muun muassa metaania, joka on voimakas kasvihuonekaasu. Ekologisin vaihtoehto olisi vaipattomuus, mikä vaatiikin jo hyvän kommunikoinnin opettelun vauvan ja vanhempien kesken.
Kestovaippoja on äitiyspakkauksen mukana sen verran, että pääsee kokeilemaan käyttöä. Määrä on nostettu tänä vuonna neljään kappaleeseen. Vaippoja voi ostaa useista paikoista uutena ja käytettynä, ja niitä voi myös valmistaa itse. Tietoa vaipoista, niiden hankkimisesta ja valmistamisesta saa muun muassa Kestovaippayhdistyksestä (www.kestovaippayhdistys.fi), kestovaippainfosta (www.kestovaippainfo.fi) sekä Jätelaitosyhdistyksen (JLY) oppaasta ”Innostu kestovaipoista!”. Opas jaetaan muun muassa äitiyspakkauksen mukana, ja se on saatavilla myös pdf-muodossa JLY:n nettisivuilla (www.jly.fi). Opas on tehty ruotsinkielisenä ”Trivs med tygblöjor!”, ja sitä voi tilata paikallisilta jätelaitoksilta.
Kestovaippaoppaan on tuottanut JLY Jätelaitosyhdistys yhdessä useiden kunnallisten jätelaitosten kanssa. Lisäksi opas on saanut rahoitusta Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunnan (YTV) jätteensynnyn ehkäisyhankkeesta WastePrevKit, joka kuuluu EU:n Life-tukiohjelmaan.
Marko Laakkonen
Tiedottaja
JLY Jätelaitosyhdistys ry
050 370 0116
Kestovaippaopas
Kestovaippaoppaan rahoittajat
Botniarosk Oy Ab
Ekorosk Ab Oy
Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy
Itä-Uudenmaan Jätehuolto Oy
Joensuun Seudun Jätehuolto Oy
Jyväskylän kaupunki, Yhdyskuntatoimi
Jämsän Seudun Jätehuolto Oy
Jätekukko Oy
Jätelaitosyhdistys ry
Kainuun jätehuollon kuntayhtymä (Eko-Kymppi)
Kiertokapula Oy
Kymenlaakson Jäte Oy
Lakeuden Etappi Oy
Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy
Metsäsairila Oy
Napapiirin Residuum Oy
Nurmijärven kunta / ympäristöhuolto
Oulun Jätehuolto
Perämeren Jätehuolto Oy
Pirkanmaan Jätehuolto Oy
Porin Jätehuolto
Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy
Rauman seudun jätehuoltolaitos
Rosk'n Roll Oy Ab
Rouskis Oy
Satakierto Oy
Ab Stormossen Oy
Turun Seudun Jätehuolto Oy
Varkauden seudun jätehuolto
Vestia Oy
Ylä-Savon Jätehuolto Oy
YTV Jätehuolto
|