På svenska     In English     Sanasto     Yhteystiedot     Palaute  
  Etusivu     Yhdistys     Jätehuolto     Energiahyödyntäminen     Lainsäädäntö     Tutkimus     Tapahtumat     Jäsensivut  
 
 Uutiset
28.02.2017 tiedotteet
Hallitus tekemässä uudet ”carunat”? Kuntalaiset ja pienyrittäjät unohtumassa uudesta jätelaista
28.02.2017 ajankohtaista
Jätevoimalan kuonasta pihalaattoja ja betonielementtejä
24.02.2017 ajankohtaista
Pirkanmaalla hyödynnetään yli 98 prosenttia jätteistä
23.02.2017 ajankohtaista
Pirkanmaan Jätehuollolle Avainlippu- ja Yhteiskunnallinen yritys -merkit
09.02.2017 ajankohtaista
Jätemaksut pysyneet asukkaan kannalta suotuisina
Katso kaikki...
 
 Jätelaitoksilta
28.08.2017: Lakeuden Etappi Oy
Lakeuden Etappi ja Lankava Oy kierrätysyhteistyöhön
17.05.2017: Lakeuden Etappi Oy
Huonekalujen ja öljyn maksuton kierrätystempaus jäteasemilla
Katso kaikki...
 

Muut JLY:n sivustot
» Kierrätys.info
» Jäteinfo
» Vaarallinenjäte.fi
» Ekotehokkuusneuvonta
 
Tekstiilien kierrättämiseen haetaan aitoja ratkaisuja
11.11.2016
Telaketju-hanke edistää kiertotaloutta

Suomessa syntyy poistotekstiiliä 70 000 tonnia joka vuosi. Mitä jos kauhtuneet tekstiilisi päätyisivätkin oikeasti uuden, kotimaisen tuotteen raaka-aineeksi? Telaketju-hankkeessa etsitään kierrätysratkaisuja, joissa vanhat tekstiilit pääsevät uuden tuotteen valmistusaineeksi Suomessa. Tällä hetkellä iso osa tekstiilistä päätyy ulkomaille ja vain pieni määrä kierrätetään kotimaassa.

Suomeen on tarkoitus rakentaa koko maan kattava poistotekstiilin keräys-, lajittelu- ja jatkojalostuskokonaisuus. Tavoitteena on, että tekstiilit saadaan oikeasti ja eettisesti kestävästi kierrätykseen ja että keräys on kuluttajalle helppoa. Samalla luodaan työpaikkoja Suomeen, nostetaan tekstiilijätteen arvoa ja avataan uusia mahdollisuuksia suomalaiselle teollisuudelle ja pienyrittäjyydelle ja edistetään näin kiertotaloutta.

Lounais-Suomen Jätehuolto Oy vetää Telaketju-hanketta yhteistyössä Turun AMK:n ja VTT:n kanssa. Hankkeessa on mukana myös kaikki Suomen kuntien jätelaitokset, poistotekstiilin jalostajia, lopputuotetta hyödyntäviä yrityksiä sekä keräystä, esiprosessointia ja automaatista lajittelua kehittäviä yrityksiä.

Toimivaan kierrätykseen vaadittavaa ketjua rakennetaan konkreettisten kokeiluiden kautta. Lounais-Suomessa on jo testattu tekstiilien noutoa, keräystä, kuljetusta, vastaanottoa, lajittelua ja hyödyntämistä Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n koordinoimassa Tekstiili 2.0 -pilottihankkeessa. Telaketju-hanke kehittää kokonaisuutta edelleen kohti valtakunnallista toimintatapaa entistä laajemmalla yhteistyöllä. Jotta Telaketju saadaan pyörimään, tarvitaan mukaan toimijoita ketjun kaikkiin vaiheisiin.

Pelkkä kerääminen ja lajittelu eivät ole kierrätystä

Tekstiilihankkeen edetessä on havaittu, että suurimmalle osalle tekstiilijätteistä ei näytä löytyvän kierrätysratkaisuja edes Euroopan tasolla. Pelkkä kerääminen ja lajittelu eivät ole kierrätystä. Materiaalille täytyy olla liiketaloudellisesti ja hupenevien luonnonvarojen tehokkaan käytön kannalta järkevä käyttökohde. Hankkeella pyritään varmistamaan, että käyttökelvottomat tekstiilit kierrätetään aidosti materiaalina ja käytetään uusien tuotteiden raaka-aineena.

Nykyisissä tekstiilien keräyksissä on koko Euroopan tasolla haasteena se, että tekstiilejä päätyy lajittelemattomana eri kanavien kautta esimerkiksi Afrikkaan. Keräyksien reittien ja jakelukanavien eettisyyttä ei voida varmistaa ja valitettavasti suurin osa tekstiileistä päätyy jätteenä hävitettäväksi. Lisäksi eurooppalaisten poistotekstiilien käyttö estää myös esimerkiksi Afrikan oman tekstiiliteollisuuden kehittymistä.

”On tärkeää, että tiedetään, miten kerätty poistotekstiili oikeasti hyödynnetään ja että hyödyntämiselle on ympäristön ja terveyden kannalta kestävä ratkaisu. Pelkkä kerääminen ja lajittelu eivät todellakaan ole kierrätystä minkään muunkaan jätteen osalta”, toteaa hankkeen ohjausryhmässä mukana oleva kehitysinsinööri Heli Haapea Jätelaitosyhdistys ry:stä. ”Hankkeessa haetaan myös kuluttajan kannalta toimivimpia keräysratkaisuja, joiden kautta tekstiilien kierrättäminen olisi entistä helpompaa ja toimivampaa”, hän jatkaa.

Tekstiilinkierrätys kiinnostaa laajasti ja tietoisuus aiheesta on nousussa sekä kansalaisten että yritysten keskuudessa. Telaketjusta voi tulla kuulemaan lisää Yhdyskuntajätteen kiertotalouspäiville Tampereelle 30.11–1.12.2016. Ohjelma ja ilmoittautumislinkki löytyvät Jätelaitosyhdistyksen tapahtumat-sivuilta.


Lisätietoa: kehitysinsinööri Heli Haapea, heli.haapea@jly.fi, puh. 050 305 7635