”Kierrätyspolttoaine” syö kierrätystä
04.02.2016
”Pakkausten kerääminen energiajätteenä täytyy lopettaa, jos haluamme saavuttaa kierrätystavoitteemme”, sanoo Jätelaitosyhdistyksen toimitusjohtaja Markku Salo. Euroopan komissio antoi joulukuussa ehdotuksen kiertotalouspaketiksi ja jätehuollon uudeksi kierrätystavoitteeksi. Suomi ei pääse tavoitteeseen, jos yksityinen jätehuoltosektori jatkaa kierrätysmateriaalien polttamista.
Yksityisten jätehuoltoyritysten erikseen keräämästä energiajätteestä valmistetaan murskaamalla ns. kierrätyspolttoainetta. Energiajäte sisältää 75 prosenttia kierrätettävää materiaalia, joka on pääosin pakkauksia, kartonkia, paperia ja muovia. Energiajätteen keräyksen lopettamisella yhdyskuntajätteen kierrätysaste nousisi välittömästi 10 prosenttiyksikköä.
Suomen kierrätysaste on pysynyt pitkää noin 35 prosentissa. ”Euroopan kierrätyksen kärkimaihin verrattuna suurin ero on nimenomaan suomalaisten yksityisten jätehuoltoyritysten ylläpitämä energiajätteen keräys ja kierrätysmateriaalien polttaminen, mikä selittää paikallaan pysyvää kierrätysastetta”, sanoo Salo.
”Komission ehdottamat yhdyskuntajätehuollon tavoitteet voidaan saavuttaa, kun toimitetaan kierrätyskelpoiset materiaalit kierrätykseen. Selkeät keinot ovat pakkausten energiajätteenä keräämisen lopettaminen ja pakkausjätteen kierrätyksen tehostaminen. Tätä edellyttää myös pakkausjätteelle annettu tuottajavastuu”, toteaa Salo.
Teollisuuden rinnakkaispolttokattilat pystyvät polttamaan vain puhtaimpia jätteitä, joten hyvin palavat pakkausjätteet kiinnostavat yksityisiä kierrätyspolttoaineen valmistajia. Yksityisten jätehuoltoyritysten investoinnit ovat pääosin olleet jätteiden murskauslaitoksia. Polttoaineen valmistus energiajätteestä on ollut kannattavaa liiketoimintaa, koska teollisuuden rinnakkaispolttolaitokset ovat maksaneet niille toimitetusta jätepolttoaineesta.
”Mitä jos lopetettaisiin näennäiskierrätys ja ryhdytään puheista tekoihin”, toteaa Salo.
Lisätietoa:
Toimitusjohtaja Markku Salo
040 561 0560
markku.salo@jly.fi
|