På svenska     In English     Sanasto     Yhteystiedot     Palaute  
  Etusivu     Yhdistys     Jätehuolto     Energiahyödyntäminen     Lainsäädäntö     Tutkimus     Tapahtumat     Jäsensivut  
 
 Uutiset
28.02.2017 tiedotteet
Hallitus tekemässä uudet ”carunat”? Kuntalaiset ja pienyrittäjät unohtumassa uudesta jätelaista
28.02.2017 ajankohtaista
Jätevoimalan kuonasta pihalaattoja ja betonielementtejä
24.02.2017 ajankohtaista
Pirkanmaalla hyödynnetään yli 98 prosenttia jätteistä
23.02.2017 ajankohtaista
Pirkanmaan Jätehuollolle Avainlippu- ja Yhteiskunnallinen yritys -merkit
09.02.2017 ajankohtaista
Jätemaksut pysyneet asukkaan kannalta suotuisina
Katso kaikki...
 
 Jätelaitoksilta
28.08.2017: Lakeuden Etappi Oy
Lakeuden Etappi ja Lankava Oy kierrätysyhteistyöhön
17.05.2017: Lakeuden Etappi Oy
Huonekalujen ja öljyn maksuton kierrätystempaus jäteasemilla
Katso kaikki...
 

Muut JLY:n sivustot
» Kierrätys.info
» Jäteinfo
» Vaarallinenjäte.fi
» Ekotehokkuusneuvonta
 
Uusi palvelu helpottamaan omakotitalojen kierrätystä
25.02.2013
Itä-Uudenmaan Jätehuolto tarjoaa asukkaille uutta palvelua kierrätykseen ja jätteiden keräykseen. Kyseessä on monilokeroastia, joka korvaa normaalin sekajäteastian. Kodin jätteet lajitellaan omassa pihassa tähän nelilokeroiseen jäteastiaan. Lokeroastiapalvelu alkaa kesän 2013 aikana, jos keräyksen piiriin saadaan riittävä määrä asiakkaita 8.3. mennessä. Palvelua tarjotaan Askolan, Loviisan, Pornaisten, Porvoon ja Sipoon asukkaille.

Monilokeroastiassa on omat lokeronsa kartongille, paperille ja sekajätteelle sekä neljäs lokero johon lajitellaan sekä lasi että metalli. Lasi ja metalli erotellaan jälkikäteen koneellisesti. 
Astia tyhjennetään samalla käyntikerralla nelilokeroiseen jäteautoon, joka pitää jätteet erillään koko keräyksen ajan. Kaikki jätteet toimitetaan hyötykäyttöön. Sekajäte päätyy energiantuotantoon ja paperi, kartonki, metalli ja lasi teollisuudelle uudeksi raaka-aineeksi. 

Palvelua on kokeiltu noin vuoden ajan 262 sipoolaisessa omakotitalossa. Kokeilu toteutettiin tutkimushankkeen yhteydessä Aalto-yliopiston kanssa. Tutkimusjakso on vielä käynnissä ja siinä vertaillaan kiinteistökohtaisen keräyksen ja ekopisteverkostoon perustuvan keräyksen ympäristövaikutuksia, kustannuksia ja koettua palvelutasoa. Hankkeen alustavat tulokset ovat erittäin positiiviset. Yli 80 % kokeiluun osallistuneista on kokenut jätehuollon palvelutason parantuneen. Monilokerokeräys näyttää myös lisäävän lajittelua ja säästävän ympäristöä.  
- Alustavien tulosten perusteella näyttää siltä, että monilokerokeräys on ilmastovaikutuksiltaan ekopistekeräystä parempi. Kierrätysmateriaalien saanto on yli kaksinkertainen ekopistekeräykseen verrattuna, kertoo Aalto-yliopisto professori Juha Kaila.  

Kokeilun myötä asiakkaat ovat antaneet parannusehdotuksia, joiden mukaan monilokeropalvelua on kehitetty. Kokeiluvaiheessa ei kerätty paperia ja se on nyt lisätty asiakkaiden toiveesta uutena jätelajina. Kokeilukäytössä olevan 360 litraisen monilokeroastian sekajätetilavuus on ollut joillekin perheille liian pieni ja sen vuoksi astiavalikoimaa on laajennettu. Asiakas voi jatkossa tilata käyttöönsä joko 360 tai 660 litraisen monilokeroastian. 

Monilokeroastioiden tyhjennyshinnat ovat normaalin sekajäteastian tyhjennyshintaa kalliimpia. 
- Hinnalle saa toki vastinetta. Palvelu paranee huomattavasti, kun kierrätys helpottuu ja ekopistekäynnit jäävät kokonaan pois. Normaalin sekajäteastian tyhjennyksen yhteydessä noudetaan yhtä jätelajia, kun taas monilokerokeräyksessä viittä jätelajia, jotka pidetään erillään koko keräyksen ajan, kertoo Itä-Uudenmaan Jätehuollon kehityspäällikkö Vesa Heikkonen.
Tyhjennyshinta kattaa keräyksen kulut, voittoa ei Itä-Uudenmaan Jätehuolto palvelulla tee. 

Uuden palvelun tavoitteena on helpottaa jätteiden lajittelua ja edistää kierrätystä. Itä-Uudenmaan Jätehuollon keskeisenä tavoitteena on hyötykäytön lisääminen valtakunnallisen jätesuunnitelman mukaisesti.  Valtakunnallisen jätesuunnitelman tavoitteena on, että vuonna 2016 yhdyskuntajätteestä kierrätetään materiaalina 50 % ja hyödynnetään energiana 30 %.

Lisätiedot:
kehityspäällikkö Vesa Heikkonen, Itä-Uudenmaan Jätehuolto Oy, vesa.heikkonen@iuj.fi 
professori Juha Kaila, Aalto-yliopisto, juha.kaila@aalto.fi

Lue lisää...