På svenska     In English     Sanasto     Yhteystiedot     Palaute  
  Etusivu     Yhdistys     Jätehuolto     Energiahyödyntäminen     Lainsäädäntö     Tutkimus     Tapahtumat     Jäsensivut  
 
 Uutiset
28.02.2017 tiedotteet
Hallitus tekemässä uudet ”carunat”? Kuntalaiset ja pienyrittäjät unohtumassa uudesta jätelaista
28.02.2017 ajankohtaista
Jätevoimalan kuonasta pihalaattoja ja betonielementtejä
24.02.2017 ajankohtaista
Pirkanmaalla hyödynnetään yli 98 prosenttia jätteistä
23.02.2017 ajankohtaista
Pirkanmaan Jätehuollolle Avainlippu- ja Yhteiskunnallinen yritys -merkit
09.02.2017 ajankohtaista
Jätemaksut pysyneet asukkaan kannalta suotuisina
Katso kaikki...
 
 Jätelaitoksilta
28.08.2017: Lakeuden Etappi Oy
Lakeuden Etappi ja Lankava Oy kierrätysyhteistyöhön
17.05.2017: Lakeuden Etappi Oy
Huonekalujen ja öljyn maksuton kierrätystempaus jäteasemilla
Katso kaikki...
 

Muut JLY:n sivustot
» Kierrätys.info
» Jäteinfo
» Vaarallinenjäte.fi
» Ekotehokkuusneuvonta
 
Ekokokeilulla lisätehoa kierrätykseen
16.03.2012
Itä-Uudenmaan Jätehuollon kierrätyskokeilu on ainutlaatuinen tutkimushanke, jossa vertaillaan kahden jätekeräysjärjestelmän ympäristövaikutuksia, kustannuksia ja koettua palvelutasoa. 


Ekokokeilun tutkimusosion toteuttaa Aalto-yliopisto ja kokeilujaksolle on myönnetty Tekesin rahoitustukea. Hankkeen suunnitelma palkittiin Tekesin ja Kuntaliiton innovaatiokilpailussa vuonna 2009. Hankeen tutkimusjakso alkaa maaliskuussa 2012 ja kestää maaliskuuhun 2013. Kuljetusurakoitsijana toimii HFT Network Oy.

Ekokokeiluun osallistuu 262 omakotitalossa asuvaa perhettä Sipoon Söderkullan ja Västerskogin alueelta. Perheet ovat saaneet omaan pihaansa nelilokeroisen jäteastian, jonne lajitellaan sekajätteen lisäksi myös kierrätysjätteitä - kartonkia, lasia ja pienmetallia. Astia tyhjennetään nelilokeroiseen jäteautoon, joka pitää jätteet erillään koko keräyksen ajan. 

Tutkimuksessa vertaillaan ekokokeilun ja nykyisen ekopisteverkostoon perustuvan keräysjärjestelmän ympäristövaikutuksia, kuluja ja etuja. 
- Tutkimus tuottaa uutta tärkeää tietoa kierrätyksen ympäristövaikutuksista, kertoo Aalto-yliopisto professori Juha Kaila.  Vertailussa tutkitaan keräysjärjestelmien vaikutusta muun muassa syntyvään jätemäärään, kierrätysasteeseen, keräystyön polttoainekulutukseen ja päästöihin. Hankkeessa kartoitetaan myös asiakkaiden kokemukset jätteenkeräystavoista. Asiakkaiden kokemaa palvelutasoa selvitetään kyselytutkimuksin ja haastatteluin.  

Itä-Uudenmaan Jätehuollon tavoitteena on kierrätyksen ja jätteiden hyötykäytön edistäminen. Valtakunnallisen jätesuunnitelman tavoitteena on, että vuonna 2016 yhdyskuntajätteestä kierrätetään materiaalina 50 % ja hyödynnetään energiana 30 %. Myös vuonna 2016 voimaan tuleva kaatopaikkakielto asettaa omat haasteensa. 
- Kierrätystavoitetta on vaikea saavuttaa nykyisellä keräysjärjestelmällä ja uusia jätteen keräyksen ja käsittelyn vaihtoehtoja selvitetään aktiivisesti, kertoo Itä-Uudenmaan Jätehuollon kehityspäällikkö Vesa Heikkonen.
- Ympäristöystävällisyyden ja kustannustehokkuuden lisäksi jätepalveluiden käyttäjäystävällisyyden lisääminen on kehitystyömme tärkeä lähtökohta. Ekokokeilussa on mielenkiintoista nähdä, lisääkö astian läheisyys kierrätysintoa ja väheneekö sekajätteen määrä.

Jos ekokokeilun tulokset ovat positiiviset, voidaan keräystapaa mahdollisesti laajentaa muihinkin Itä-Uudenmaan Jätehuollon omistajakuntiin. 

Lisätiedot:

kehityspäällikkö Vesa Heikkonen
Itä-Uudenmaan Jätehuolto Oy
vesa.heikkonen@iuj.fi
 
professori Juha Kaila
Aalto-yliopisto 
juha.kaila@aalto.fi

Lue lisää...