På svenska     In English     Sanasto     Yhteystiedot     Palaute  
  Etusivu     Yhdistys     Jätehuolto     Energiahyödyntäminen     Lainsäädäntö     Tutkimus     Tapahtumat     Jäsensivut  
 
 Uutiset
28.02.2017 tiedotteet
Hallitus tekemässä uudet ”carunat”? Kuntalaiset ja pienyrittäjät unohtumassa uudesta jätelaista
28.02.2017 ajankohtaista
Jätevoimalan kuonasta pihalaattoja ja betonielementtejä
24.02.2017 ajankohtaista
Pirkanmaalla hyödynnetään yli 98 prosenttia jätteistä
23.02.2017 ajankohtaista
Pirkanmaan Jätehuollolle Avainlippu- ja Yhteiskunnallinen yritys -merkit
09.02.2017 ajankohtaista
Jätemaksut pysyneet asukkaan kannalta suotuisina
Katso kaikki...
 
 Jätelaitoksilta
28.08.2017: Lakeuden Etappi Oy
Lakeuden Etappi ja Lankava Oy kierrätysyhteistyöhön
17.05.2017: Lakeuden Etappi Oy
Huonekalujen ja öljyn maksuton kierrätystempaus jäteasemilla
Katso kaikki...
 

Muut JLY:n sivustot
» Kierrätys.info
» Jäteinfo
» Vaarallinenjäte.fi
» Ekotehokkuusneuvonta
 
Ongelmajäte on nyt vaarallinen jäte
25.03.2011
Kodin vaaralliset jätteet voi tuoda maksutta kuntien järjestämään keräykseen

Ongelmajätteen nimitys muuttui vaaralliseksi jätteeksi. Terminä vaarallinen jäte kertoo paremmin, mistä on kyse. Vaarallinen jäte on yksi termi, joka muuttui, kun Jätelaitosyhdistys kokosi suosituksen jätehuollon perustermeistä. Ongelmajätteen termimuutoksen taustalla oli tarve kuvaavammalle termille. Vaarallinen jäte vastaa myös paremmin kansainvälistä termistöä, ja eduskunnan juuri hyväksymässä uudessa jätelaissa käytetään termiä vaarallinen jäte.

Vaarallinen jäte on ”jätettä, jolla on palo- tai räjähdysvaarallinen, tartuntavaarallinen, muu terveydelle vaarallinen, ympäristölle vaarallinen tai muu vastaava ominaisuus (vaaraominaisuus)” (uusi jätelaki 6 § 1 kohta). Tyypillisimpiä kodin vaarallisia jätteitä ovat maalit, liimat, liuottimet, öljyt ja voimakkaat pesuaineet sekä akut ja energiansäästölamput.

Kuntien jätelaitokset ovat järjestäneet alueellaan vaarallisen jätteen maksuttoman vastaanoton. Vanhentuneet lääkkeet saa viedä kuntien järjestämään keräykseen apteekeissa ja räjähteet poliisille. Vaarallisia jätteitä ovat myös osa sähkölaitteista, jotka voi tuoda kuntien ja tuottajayhteisöjen sähkölaitekeräykseen.

Pysyvien vastaanottopisteiden lisäksi joillakin paikkakunnilla järjestetään myös kiertäviä keräyksiä. Kierroksilla kerätään usein vaarallisen jätteen lisäksi myös metallia ja sähkölaiteromua. Kevään ensimmäiset kierrokset ovat jo käynnistyneet Tampereen seudulla. Tiedot kaikista vastaanottopaikoista ja kiertävästä keräyksestä löytyvät osoitteesta www.kierrätys.info.

Energiansäästölamppuja ja loisteputkia voi tuoda kierrätys.infon esittelemien paikkojen lisäksi www.lampputieto.fi -portaalin ilmoittamiin paikkoihin. Eduskunnan ympäristövaliokunta korostaa energiansäätölappujen keräyksen ja niistä tiedottamisen tärkeyttä. Valiokunta velvoittaa, ”että hallitus seuraa energiansäästölamppujen palautusjärjestelmän toimivuutta kuluttajan kannalta ja ryhtyy mahdollisimman pian toimenpiteisiin vastaanottojärjestelmän laajentamiseksi työturvallisuus- ja elintarviketurvallisuusriskit huomioon ottaen. (Valiokunnan lausuma 4)”.

Vaarallinen jäte on tärkeää saada sille tarkoitettuun keräykseen, jotta vaaratekijät eivät pääse vaikuttamaan luontoon tai ihmisten terveyteen. Kotitalouksien vaarallisen jätteen keräys on säädetty laissa kuntien vastuulle, ja keräyskustannukset katetaan jätemaksuilla.

Ongelmajätetermi säilyy vielä jonkin aikaa esitteissä, tarroituksissa ja opasteissa, kunnes opastusmateriaalit uusitaan.

www.kierrätys.info
 – jäteasemien ja eko- ja kierrätyspisteiden valtakunnallinen hakupalvelu sekä tietoa kierrätyksestä ja jätelajeista.

www.jäteinfo.fi
 – paikalliset jätehuoltopalvelut kunnittain

Tiedote jätetermien uudistuksesta ja uudet termit

Katso myös Jäteinfossa:
Kevätmaalarin jätehuolto
ja
Mikä on kierrätystä

Lisätietoja:
Tiedottaja Marko Laakkonen, 050 370 0116, marko.laakkonen@jly.fi

JLY - Jätelaitosyhdistys ry edustaa julkista jätehuoltoa - kuntien 35 jätelaitosta ja jätehuoltoyhtiötä. Yhdistyksen jäsenlaitokset toteuttavat yli 5 miljoonan suomalaisen jätehuoltoa yhteistyössä yksityisten yritysten ja tuottajayhteisöjen kanssa.
 
Jätelaitosyhdistys toimii yhdyssiteenä jäsentensä kesken, kehittää jätelaitosalaa ja turvaa julkisen jätehuollon toimintaedellytyksiä. Tiivistä yhteistyötä tehdään alan viranomaisten kanssa. Yhdistys osallistuu yhteistyöhön myös alan kansainvälisissä järjestöissä.