På svenska     In English     Sanasto     Yhteystiedot     Palaute  
  Etusivu     Yhdistys     Jätehuolto     Energiahyödyntäminen     Lainsäädäntö     Tutkimus     Tapahtumat     Jäsensivut  
 
 Uutiset
28.02.2017 tiedotteet
Hallitus tekemässä uudet ”carunat”? Kuntalaiset ja pienyrittäjät unohtumassa uudesta jätelaista
28.02.2017 ajankohtaista
Jätevoimalan kuonasta pihalaattoja ja betonielementtejä
24.02.2017 ajankohtaista
Pirkanmaalla hyödynnetään yli 98 prosenttia jätteistä
23.02.2017 ajankohtaista
Pirkanmaan Jätehuollolle Avainlippu- ja Yhteiskunnallinen yritys -merkit
09.02.2017 ajankohtaista
Jätemaksut pysyneet asukkaan kannalta suotuisina
Katso kaikki...
 
 Jätelaitoksilta
28.08.2017: Lakeuden Etappi Oy
Lakeuden Etappi ja Lankava Oy kierrätysyhteistyöhön
17.05.2017: Lakeuden Etappi Oy
Huonekalujen ja öljyn maksuton kierrätystempaus jäteasemilla
Katso kaikki...
 

Muut JLY:n sivustot
» Kierrätys.info
» Jäteinfo
» Vaarallinenjäte.fi
» Ekotehokkuusneuvonta
 
Kuntien jätelaitoksille valmistui ohjeet häiriötilanteita varten
14.03.2011
Jätealan huoltovarmuustoimikunta on laatinut Jätehuollon varautumis- ja jatkuvuussuunnitteluohjeen häiriötilanteita varten. Ohje on laadittu ajatellen erityisesti kuntien jätelaitosten toimintakenttää, mutta se soveltuu kaikille alan toimijoille. Suunnitelman laadinta on kuntien laitoksille valmiuslain säädöksiin perustuva velvollisuus, ja niillä on valmiudet varmistaa, että jätehuolto toimii kaikissa olosuhteissa koko maassa.

Jätehuoltoon vaikuttavia häiriötilanteita voivat olla muun muassa:
- polttoaineen saannin vaikeudet
- ympäristövahingot ja -onnettomuudet (esim. öljyalusonnettomuus)
- säiden ääriolot (tuhoja aiheuttavat myrskyt, tulvat, kova pakkanen ja muut voimakkaat luonnonilmiöt)
- pandemia ja muu laaja-alainen vakava tartuntatautitilanne, eläintautiepidemiat
- räjähdys, tulipalo tai muu vakava teko tai onnettomuus

Jätealaan liittyy monia erityispiirteitä niin lainsäädännön, vastuukysymysten kuin organisointitapojen osalta. 	
-	Toimiala ei ole erityisen häiriöaltis, mutta alalla syntyvillä häiriöillä on nopeasti hyvin laajoja seurannaisvaikutuksia. Jätealan toiminnan varautumis- ja jatkuvuussuunnittelun haasteita korostaa toimialan alueellinen ja organisatorinen verkottuminen ja tähän liittyvä laaja sopimusperusteinen toiminta, toteaa johtaja Hannu Pelttari Huoltovarmuuskeskuksesta.

Varautumis- ja jatkuvuussuunnittelu on valmiussuunnittelua laajempi prosessi, jossa tunnistetaan kriittiset toiminnot ja turvataan toiminnan jatkuminen merkittävän riskin toteuduttua. Ohjeessa kuvataan varautumisen yleiset lähtökohdat ja jätealan lähtökohdat varautumissuunnitteluun, ja se sisältää mallin varautumissuunnitelmasta.

Jätehuollon varautumis- ja jatkuvuussuunnitteluohje on tehty jätealan huoltovarmuustoimikunnassa yhteistyönä. Toimikunta on perustettu Jätelaitosyhdistyksen, Huoltovarmuuskeskuksen ja Suomen Kuntaliiton aloitteesta keväällä 2009. Toimikunnassa on edustettuna keskeisiä jätehuollon toimijoita, ja toimii osana Huoltovarmuusorganisaatiota.

Ohje täydentää muuta häiriötilanteiden hallintaan laadittua ohjeistusta. Toimikunta suosittaa ohjeen käyttämistä koko jätealan toimijakentässä.

Jätehuollon huoltovarmuustoimikunnassa ja uutta ohjetta laatimassa olivat mukana Huoltovarmuuskeskus, Suomen Kuntaliitto, Suomen ympäristökeskus, Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy, HSY jätehuolto, Ekokem Oy Ab, SITA Finland Oy Ab, Ympäristöyritysten Liitto ja Jätelaitosyhdistys. Ohjeeseen on lisäksi saatu aineistoa ja näkemyksiä jätehuollon ja huoltovarmuuden asiantuntijoilta myös toimikunnan ulkopuolelta.

Ohje (pdf)

Lisätietoa:
Huoltovarmuuskeskus, Johtaja Hannu Pelttari, 010 605 1071, hannu.pelttari@huoltovarmuuskeskus.fi 
Jätelaitosyhdistys, Kehityspäällikkö Esa Nummela, 09 278 00774, esa.nummela@jly.fi



JLY - Jätelaitosyhdistys ry edustaa julkista jätehuoltoa - kuntien 35 jätelaitosta ja jätehuoltoyhtiötä. Yhdistyksen jäsenlaitokset toteuttavat yli 5 miljoonan suomalaisen jätehuoltoa yhteistyössä yksityisten yritysten ja tuottajayhteisöjen kanssa. 
 
Jätelaitosyhdistys toimii yhdyssiteenä jäsentensä kesken, kehittää jätelaitosalaa ja turvaa julkisen jätehuollon toimintaedellytyksiä. Tiivistä yhteistyötä tehdään alan viranomaisten kanssa. Yhdistys osallistuu yhteistyöhön myös alan kansainvälisissä järjestöissä.