På svenska     In English     Sanasto     Yhteystiedot     Palaute  
  Etusivu     Yhdistys     Jätehuolto     Energiahyödyntäminen     Lainsäädäntö     Tutkimus     Tapahtumat     Jäsensivut  
 
 Uutiset
28.02.2017 tiedotteet
Hallitus tekemässä uudet ”carunat”? Kuntalaiset ja pienyrittäjät unohtumassa uudesta jätelaista
28.02.2017 ajankohtaista
Jätevoimalan kuonasta pihalaattoja ja betonielementtejä
24.02.2017 ajankohtaista
Pirkanmaalla hyödynnetään yli 98 prosenttia jätteistä
23.02.2017 ajankohtaista
Pirkanmaan Jätehuollolle Avainlippu- ja Yhteiskunnallinen yritys -merkit
09.02.2017 ajankohtaista
Jätemaksut pysyneet asukkaan kannalta suotuisina
Katso kaikki...
 
 Jätelaitoksilta
28.08.2017: Lakeuden Etappi Oy
Lakeuden Etappi ja Lankava Oy kierrätysyhteistyöhön
17.05.2017: Lakeuden Etappi Oy
Huonekalujen ja öljyn maksuton kierrätystempaus jäteasemilla
Katso kaikki...
 

Muut JLY:n sivustot
» Kierrätys.info
» Jäteinfo
» Vaarallinenjäte.fi
» Ekotehokkuusneuvonta
 
Kuntien mallilla 95 prosenttia jätteistä hyötykäyttöön
21.04.2010
Julkinen jätehuoltovastuu varmistaa jätehuollon toimivuuden kaikille kaikissa oloissa. Kuntien jätehuollon visiossa jätteestä hyödynnetään koko maassa 95 prosenttia.

Kuntien jätelaitosten visiossa yhdyskuntajätteestä kierrätetään noin puolet, 45 prosenttia hyödynnetään energiana ja kaatopaikoille päätyy vain 5 prosenttia jätteistä. ”Tavoite on 0 prosenttia kaatopaikalle, mutta käytännössä muutama prosentti hyödyntämiskelvottomasta jätteestä joudutaan jatkossakin sijoittamaan kaatopaikoille”, toteaa kuntien jätelaitoksia edustavan Jätelaitosyhdistyksen toimitusjohtaja Markku Salo.

Kuntien ratkaisuilla mennään hyvää vauhtia vision suuntaan jo nyt. Kuntien jätelaitokset kierrättävät kotitalouksien ja julkisten laitosten biojätteet ja tekevät kierrätysyhteistyötä tuottajayhteisöjen kanssa. Kuntien ja tuottajien kierrätys tuottaa noin 90 prosenttia kaikesta Suomen yhdyskuntajätteen kierrättämisestä tällä hetkellä. Kierrätystä on edelleen varaa kehittää ja tehostaa yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. ”Kiinteistökohtaista lajittelua voidaan lisätä ja alueellisten jätepisteiden verkostoa tiivistää yhdessä tuottajayhteisöjen kanssa. Kuntien jätelaitokset tuntevat parhaiten alueensa tarpeet ja pystyvät kehittämään palvelutasoa täsmällisimmin”, Salo kertoo.

Kierrätysmateriaalin hyödyntää teollisuus. Kierrätykseen kelpaamattomalle jäännösjätteelle on kaksi vaihtoehtoa, kaatopaikka tai energiahyödyntäminen.

Jätevoimala välttämätön ilmastotyössä

Jäännösjätteen energiakäyttö polttamalla on ympäristön kannalta kaatopaikkaa parempi. Jätevoimala ehkäisee kaatopaikkametaanin syntymisen ja on yhdyskuntajätehuollon merkittävä ilmastomuutoksen hillintään vaikuttava ratkaisu. Ympäristöministeriön raportti ehdottaa biohajoavan jätteen kaatopaikkakieltoa vuodelle 2015. Kattava jätevoimalaverkosto pystyy vastaamaan tähän haasteeseen. Lajitellun sekalaisen yhdyskuntajätteen sisällöstä 60–80 prosenttia on uusiutuvaa energiaa, jonka käyttö voimaloissa pienentää Suomen hiilijalanjälkeä.

Julkisen jätehuollon malli toimii vision suuntaisesti useilla alueilla Suomessa. Esimerkiksi Itä-Uudenmaan Jätehuollon toimialueella kotitalousjätteestä kierrätetään lähes 40 prosenttia, jätevoimalassa hyödynnetään yli 40 prosenttia ja kaatopaikalla käsitellään noin 20 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla kaatopaikkasijoitus loppuu lähes kokonaan, kun jätevoimala valmistuu vuonna 2014. Julkinen jätehuolto on länsieurooppalainen malli; hyviä esimerkkejä ovat esimerkiksi Hollanti, Ruotsi ja Saksa. Julkisessa jätehuoltomallissa on myös tilaa yksityisille yrittäjille, sillä kunnat tilaavat pääosan palveluista markkinoilta.

Vaikka kuntien jätepalvelu täyttää julkisen toiminnan tuntomerkit, siihen ei käytetä senttiäkään verovaroja. Jätehuolto kustannetaan täysin jätemaksuilla – myös maksuttomat palvelut ja tukipalvelut kuten neuvonta ja vaarallisten jätteiden keräys kustannetaan jätemaksuilla.

Kuntien jätehuoltovastuu ei ole syntynyt sattumalta, vaan sillä on tarkoitus ja vankka pohja. Jätehuolto on peruspalvelu, joka tulee varmistaa kaikille koko maassa kaikissa olosuhteissa. Tämä on EU:n asettaman jätehierarkian ja uuden jätelakiehdotuksen mukaista, ja voidaan varmistaa vain selkeällä vastuun jaolla.  Tällaisen vastuun voi kantaa vain julkinen taho.

”Julkisen jätehuollon kehittämiselle on ollut vuosikymmenien ajan jarruttajia ja yhä näyttää olevan. Nyt on viimeistään aika toimia, vai halutaanko hyvä kehitys yhä estää?” kysyy Markku Salo. ”Kuntien jätehuolto on kuntalaisten oma jätehuolto. Yhteistyöhön tarvitaan kunnat, tuottajat, yksityiset jäteyritykset ja jokainen asukas; yhdessä me pystymme saavuttamaan tavoitteet”, hän jatkaa.

Lisätietoa:
JLY: Toimitusjohtaja Markku Salo
Puh. (09) 278 00770, 040 561 0560, markku.salo@jly.fi

Itä-Uudenmaan Jätehuolto Oy: Toimitusjohtaja Juha-Heikki Tanskanen
Puh. 020 637 7071, 0400-814 243, juha-heikki.tanskanen@iuj.fi

Tiedote 30.3.2010: Euroopan paras kierrätystulos syntyy julkisella vastuulla

HSY:n tiedote 21.4.2010: Pääkaupunkiseudun asukkaat lajittelevat ahkerasti

Mitä voi asukas tehdä?
- Tee oma osasi lajittelussa.
- Vaadi kuntaa kilpailuttamaan jätteen kuljetus puolestasi, se on edullisinta ja ympäristöystävällisintä ja varmistaa palvelun jatkuvuuden.

Yksityisten kuljetusyritysten tarjonta ei riitä
Muutama yksityinen kuljetusyritys tarjoaa jätehuoltoratkaisuksi kierrätysmateriaalien rinnakkaispolttoa.
- Rinnakkaispoltto vähentää kierrätystä. Yksityiset yritykset vievät polttoon materiaalia, joka tulisi ohjata kierrätykseen.
- Rinnakkaispoltto pystyy käsittelemään vain murto-osan kotitalouksien sekalaisesta jätteestä; rinnakkaispoltossa kaatopaikka on välttämätön uuniin kelpaamattomalle jätteelle.
- Tulevaisuudessa rinnakkaispoltosta yli jäävää yhdyskuntajätettä ei voi viedä kaatopaikoille biohajoavan jätteen kaatopaikkakiellon vuoksi. Yrityksillä ei ole tähän ratkaisua.
- Rinnakkaispoltto kiertää jätteenpolton päästösäädökset.
- Kuntien jätevoimala ei kilpaile kierrätyksen eikä rinnakkaispolton kanssa.

Julkisen jätehuollon visio
- Kierrätysaste 50 prosenttiin.
- Kierrätyskelvoton yhdyskuntajäte hyödynnetään energiana varmalla ja turvallisella tekniikalla.
- Kaatopaikalle vain 5 prosenttia hyödyntämiskelvotonta jätettä.