På svenska     In English     Sanasto     Yhteystiedot     Palaute  
  Etusivu     Yhdistys     Jätehuolto     Energiahyödyntäminen     Lainsäädäntö     Tutkimus     Tapahtumat     Jäsensivut  
 
 Uutiset
28.02.2017 tiedotteet
Hallitus tekemässä uudet ”carunat”? Kuntalaiset ja pienyrittäjät unohtumassa uudesta jätelaista
28.02.2017 ajankohtaista
Jätevoimalan kuonasta pihalaattoja ja betonielementtejä
24.02.2017 ajankohtaista
Pirkanmaalla hyödynnetään yli 98 prosenttia jätteistä
23.02.2017 ajankohtaista
Pirkanmaan Jätehuollolle Avainlippu- ja Yhteiskunnallinen yritys -merkit
09.02.2017 ajankohtaista
Jätemaksut pysyneet asukkaan kannalta suotuisina
Katso kaikki...
 
 Jätelaitoksilta
28.08.2017: Lakeuden Etappi Oy
Lakeuden Etappi ja Lankava Oy kierrätysyhteistyöhön
17.05.2017: Lakeuden Etappi Oy
Huonekalujen ja öljyn maksuton kierrätystempaus jäteasemilla
Katso kaikki...
 

Muut JLY:n sivustot
» Kierrätys.info
» Jäteinfo
» Vaarallinenjäte.fi
» Ekotehokkuusneuvonta
 
Ongelmajätteet maksutta keräykseen
06.04.2009
Kodin vaarallisia ongelmajätteitä voi tuoda vastaanottopisteisiin tai keräysautoihin koko maassa - eikä maksa mitään. Väärään paikkaa heitetyt myrkyt vaikuttavat haitallisesti ympäristöön ja ihmiseen, muistuttaa jätelaitosten kampanja.

Kunnalliset jätelaitokset ottavat maksutta vastaan kotitalouksien ongelmajätteitä ympäri vuoden keräyspisteissään. Useilla paikkakunnilla kiertävät myös ongelmajätteiden keräysautot. Autojen aikataulut ja pisteiden sijainnit saa paikalliselta jätelaitokselta tai netistä osoitteesta www.ongelmajate.fi.

”Kätevää, kun työmatkani varrella on jopa kaksi keräyspistettä,” toteaa Tomi Verkkomäki Helsingistä. ”Lähimmällä huoltoasemallakin on yksi.” Verkkomäki huoltaa itse perämoottoria ja pihatyökoneita sekä remontoi asuntoa.

Kodin tyypillisimpiä ongelmajätteitä ovat öljyt, liuottimet, maalit, liimat ja energiansäästölamput.

Ongelmajätteet on tärkeää säilyttää ja kuljettaa huolellisesti ja siten, että ne eivät varmasti pääse sekoittumaan keskenään. Erään ongelmajätekeräyksen yhteydessä mies toi traktorin kauhassa lasipulloja. Keräyspisteellä selvisi, että osa pulloista sisälsi syanidia ja osa voimakasta happoa. Jos pullot olisivat rikkoutuneet, sisällöstä olisi muodostunut tappavaa taistelukaasua.

Jokainen on vastuussa ongelmajätteistään, kunnes on toimittanut ne ympäristöluvan omaavalle kerääjälle tai käsittelijälle. Kotona vaarallisia aineita ei kannata säilytellä turhan pitkiä aikoja. Monet kodin kemikaalit ovat esimerkiksi iholla tai hengitettynä vaarallisia. Vaarallisuuden tunnistaa varoitusmerkinnöistä. ”Esimerkiksi voimakkaissa puhdistusaineissa on usein haitallisia yhdisteitä”, toteaa Ekokemin työterveyshoitaja Kirsi Väistö. ”Jos tällaisia puhdistusaineita jää jätteeksi, vie ne ongelmajätteen keräykseen.”

Asiallisia keräyspisteitä löytyy maan kattavasti. Ongelmajätehuollosta vastuussa olevat kuntien jätelaitokset hoitavat keräykseen tuodut vaaralliset jätteet turvalliseen käsittelyyn.

Jätelaitosyhdistys (JLY) ja kunnalliset jätelaitokset kampanjoivat huhtikuussa ongelmajätteiden oikeaan osoitteeseen päätymisen puolesta. Kampanja näkyy muun muassa TV:ssä. Paikalliset laitokset ilmoittelevat lähimedioissa omista keräyspisteistään tai keräyskierroksistaan.

Lisätietoa:
Tiedottaja Marko Laakkonen, (09) 2780 0772, 050 370 0116, marko.laakkonen@jly.fi


Katso TV-spotti

Lue lisää...