På svenska     In English     Sanasto     Yhteystiedot     Palaute  
  Etusivu     Yhdistys     Jätehuolto     Energiahyödyntäminen     Lainsäädäntö     Tutkimus     Tapahtumat     Jäsensivut  
 
 Uutiset
28.02.2017 tiedotteet
Hallitus tekemässä uudet ”carunat”? Kuntalaiset ja pienyrittäjät unohtumassa uudesta jätelaista
28.02.2017 ajankohtaista
Jätevoimalan kuonasta pihalaattoja ja betonielementtejä
24.02.2017 ajankohtaista
Pirkanmaalla hyödynnetään yli 98 prosenttia jätteistä
23.02.2017 ajankohtaista
Pirkanmaan Jätehuollolle Avainlippu- ja Yhteiskunnallinen yritys -merkit
09.02.2017 ajankohtaista
Jätemaksut pysyneet asukkaan kannalta suotuisina
Katso kaikki...
 
 Jätelaitoksilta
28.08.2017: Lakeuden Etappi Oy
Lakeuden Etappi ja Lankava Oy kierrätysyhteistyöhön
17.05.2017: Lakeuden Etappi Oy
Huonekalujen ja öljyn maksuton kierrätystempaus jäteasemilla
Katso kaikki...
 

Muut JLY:n sivustot
» Kierrätys.info
» Jäteinfo
» Vaarallinenjäte.fi
» Ekotehokkuusneuvonta
 
YTV kehitti käytännön työkaluja jätteen synnyn ehkäisemiseksi
24.06.2008
YTV:n viisivuotisen jätteen synnyn ehkäisy -hankkeen tulokset ovat valmistuneet. Hankkeen tavoitteena oli vaikuttaa ihmisten asenteisiin ja toimintaan siten, että syntyvän jätteen määrä vähenisi.

Hanke toteutettiin Helsingissä, Espoossa, Kauniaisissa ja Vantaalla ja sen kohderyhmiä olivat päiväkodit, koulut, ammatilliset oppilaitokset, kotitaloudet, julkishallinto ja yritykset. Hankkeeseen laitettiin paljon resursseja ja se onkin yksi monipuolisimpia ja suurimpia Euroopassa toteutettuja jätteen synnyn ehkäisy -hankkeita.

Hankkeen aikana valmistettiin monipuolinen valikoima työkaluja, joiden avulla eri kohderyhmät voivat osaltaan vähentää syntyvän jätteen määrää. Kaikille kouluasteille, aina esikoulusta ammatilliseen opetukseen, kehitettiin opetusmateriaaleja yhteistyössä opetusalan ammattilaisten kanssa. Yrityksille ja julkishallinnolle kehitettiin maksutonta Petra jätevertailu -järjestelmää sekä parhaan käytännön mallit, jotka auttavat organisaatioita seuraamaan ja vähentämään jätteen määrää. YTV-alueen kotitalouksia lähestyttiin muun muassa kampanjoimalla aineettomien joululahjojen puolesta ja ruoan haaskausta vastaan. Lisäksi Helsingissä, Viikki-Latokartanon alueella, järjestettiin kahden vuoden kokeiluprojekti, jonka aikana alueella jaettiin tietoa jätteen synnyn ehkäisemisestä. Alueen ihmisille tarjottiin myös tehostettua neuvontaa.    

Hankkeen materiaalit on koottu YTV:n verkkosivuille www.ytv.fi/fiksu. Osa aineistosta on käännetty myös ruotsiksi ja englanniksi. Materiaalit ovat sovellettavissa ja käytettävissä koko maan laajuisesti. 

Hankkeen tuloksia seurattiin eri kohderyhmille suunnatuilla kyselytutkimuksilla, jätepunnituksilla ja jätemääräseurannalla, verkkosivujen kävijämäärillä sekä mediaseurannalla. Seurannassa huomattiin, että opetuksessa käsitellään entistä enemmän materiaalitehokkuutta ja jätteen synnyn ehkäisyä. YTV:n tekemien kyselyiden mukaan yhä useampi alueen asukas pitää jätteen määrän vähentämistä tärkeänä ja myös toimii sen mukaisesti. Lisäksi Petra -jätevertailussa mukana olevien toimistojen ja päivittäistavarakauppojen jätemäärät näyttävät olevan laskussa.

YTV toteutti hankkeen yhdessä mittavan yhteistyökumppanijoukon kanssa. Mukana olivat Espoon sosiaali- ja terveystoimen päivähoitopalvelut, Espoon sivistystoimen suomenkielisen opetuksen tulosyksikkö, Helsingin palvelualojen oppilaitos (HELPA), Helsingin kaupungin rakennusvirasto (HKR), Helsingin kaupungin sosiaalivirasto, Helsingin sosiaali- ja terveysalan oppilaitos (HESOTE), Jätelaitosyhdistys ry, Vantaan kaupungin sosiaali- ja terveystoimi ja Vantaan kaupungin sivistystoimi. 

Hanke käynnistyi YTV:n hyväksyttyä jätteen synnyn ehkäisy -strategian vuonna 2002. Hanke sai EU:n Life Demonstration -rahaston tukea puoli miljoonaa euroa vuosille 2005–2007. Hankkeen kulut olivat kokonaisuudessaan arviolta noin kolme miljoonaa euroa. 

YTV Jätehuolto jatkaa jätteen synnyn ehkäisytyötä. Parhaillaan suunnitellaan jatkohanketta, jossa kehitetään edellisessä hankkeessa luotuja jätteen synnyn ehkäisyn materiaaleja ja toimintamalleja.

Lisätietoa:
Neuvonta- ja viestintäyksikön päällikkö Riitta-Liisa Hahtala, puh. (09) 156 1412 
riitta-liisa.hahtala@ytv.fi 

Vastaava ympäristöasiantuntija Olli Linsiö, puh. 040 586 0886, olli.linsio@ytv.fi

Ympäristöasiantuntija Minna Partti puh. (09) 156 1661, 040 593 6348, minna.partti@ytv.fi

Hankkeesta on valmistunut esite, jonka voi tilata YTV Jätehuollosta puh. (09) 156 1508 tai verkosta: [http://www.ytv.fi/FIN/fiksu/taustatietoa/wpk_hanke/etusivu.htm]