På svenska     In English     Sanasto     Yhteystiedot     Palaute  
  Etusivu     Yhdistys     Jätehuolto     Energiahyödyntäminen     Lainsäädäntö     Tutkimus     Tapahtumat     Jäsensivut  
 
 Uutiset
28.02.2017 tiedotteet
Hallitus tekemässä uudet ”carunat”? Kuntalaiset ja pienyrittäjät unohtumassa uudesta jätelaista
28.02.2017 ajankohtaista
Jätevoimalan kuonasta pihalaattoja ja betonielementtejä
24.02.2017 ajankohtaista
Pirkanmaalla hyödynnetään yli 98 prosenttia jätteistä
23.02.2017 ajankohtaista
Pirkanmaan Jätehuollolle Avainlippu- ja Yhteiskunnallinen yritys -merkit
09.02.2017 ajankohtaista
Jätemaksut pysyneet asukkaan kannalta suotuisina
Katso kaikki...
 
 Jätelaitoksilta
28.08.2017: Lakeuden Etappi Oy
Lakeuden Etappi ja Lankava Oy kierrätysyhteistyöhön
17.05.2017: Lakeuden Etappi Oy
Huonekalujen ja öljyn maksuton kierrätystempaus jäteasemilla
Katso kaikki...
 

Muut JLY:n sivustot
» Kierrätys.info
» Jäteinfo
» Vaarallinenjäte.fi
» Ekotehokkuusneuvonta
 
Jätekuljetusyrittäjät toimivat laittomasti Pohjanmaan jätekiistassa
13.06.2008
Oulun hallinto-oikeus on todennut, että kolmen jätekuljetusyrittäjän toiminta ns. Pohjanmaan jätekiistassa Vestia Oy:n toimialueella on ollut lainvastaista. 

Oikeus katsoi, että kolme jätekuljetusyrittäjää -  Haapaveden Jätehuolto Martinmäki Oy, Oulaisten Jätehuolto Oy ja J & R Pussinen Ay Pulkkilasta ovat olleet tietoisia, että heidän toimialueellaan on kunnan järjestämä jätteenkuljetus. 
Yrityksiä ei ole valittu urakoitsijoiksi 1.1.2006 alkaneelle urakkakaudelle. Siitä huolimatta nämä kolme yritystä ovat jatkaneet omatoimisesti kotitalousjätteiden kuljetusta. Oikeus totesi, että yrittäjien lainvastainen toiminta on estänyt Vestia Oy:tä hoitamasta jätelain mukaisia tehtäviään ja on ollut omiaan aiheuttamaan sekaannusta kuntalaisten keskuudessa 

Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskus kielsi maaliskuussa 2006 jätelakia valvovana viranomaisena kyseisiä yrittäjiä jatkamasta kotitalousjätteiden kuljetusta. Yrittäjät kuitenkin valittivat kiellosta Oulun hallinto-oikeuteen, joka lykkäsi kiellon täytäntöönpanoa. Nyt antamassaan päätöksessä oikeus totesi, että kielto oli perusteltu, koska yrittäjät toimivat lain vastaisesti.

Hallinto-oikeus määräsi yritykset maksamaan Vestia Oy:n oikeudenkäyntikulut.

Paikalliset jätekuljetusyrittäjät kapinoivat jätteenkuljetusten järjestämistavasta vuosien ajan. Kapina kärjistyi vuosina 2005-2006, kun Vestia Oy kilpailutti kuljetukset ensimmäisen kerran julkisesti. Tuolloin mm. Haapavedellä, Oulaisissa ja Pulkkilassa paikalliset yrittäjät kehottivat kotitalouksia jättäytymään kunnan järjestämän kuljetuksen ulkopuolelle.  Muutama sata taloutta noudatti näitä kehotuksia, piilotti jäteastioitaan ja kielsi jäteyhtiön ajossa olevia autoja tulemasta tontilleen. Urakoiden alkaessa talvella 2006 Vestia joutui jopa keskeyttämään kuljetukset joksikin aikaa kuljettajiin kohdistuneen uhkailun takia.

Paikalliset yrittäjät valittivat eri oikeusasteisiin mm. jätekuljetusten järjestämisen periaatteista. Korkein hallinto-oikeus kuitenkin hylkäsi tämän vuoden alussa nämä valitukset aiheettomina.

Lue lisää...