På svenska     In English     Sanasto     Yhteystiedot     Palaute  
  Etusivu     Yhdistys     Jätehuolto     Energiahyödyntäminen     Lainsäädäntö     Tutkimus     Tapahtumat     Jäsensivut  
 
 Uutiset
28.02.2017 tiedotteet
Hallitus tekemässä uudet ”carunat”? Kuntalaiset ja pienyrittäjät unohtumassa uudesta jätelaista
28.02.2017 ajankohtaista
Jätevoimalan kuonasta pihalaattoja ja betonielementtejä
24.02.2017 ajankohtaista
Pirkanmaalla hyödynnetään yli 98 prosenttia jätteistä
23.02.2017 ajankohtaista
Pirkanmaan Jätehuollolle Avainlippu- ja Yhteiskunnallinen yritys -merkit
09.02.2017 ajankohtaista
Jätemaksut pysyneet asukkaan kannalta suotuisina
Katso kaikki...
 
 Jätelaitoksilta
28.08.2017: Lakeuden Etappi Oy
Lakeuden Etappi ja Lankava Oy kierrätysyhteistyöhön
17.05.2017: Lakeuden Etappi Oy
Huonekalujen ja öljyn maksuton kierrätystempaus jäteasemilla
Katso kaikki...
 

Muut JLY:n sivustot
» Kierrätys.info
» Jäteinfo
» Vaarallinenjäte.fi
» Ekotehokkuusneuvonta
 
Historiateos: Pula-aikana kierrätys oli huipussaan
30.11.2016
Sota-aikana kerättiin sormuksetkin sormista.

Ensimmäinen yhdyskuntajätehuollon kattava historiateos julkistettiin 30. marraskuuta 2016 Tampereella. Julkistamistilaisuus oli osa Yhdyskuntajätteen kiertotalouspäivien ohjelmaa. Teoksen tilasi Jätelaitosyhdistys ry.

Kirja Kuopasta kiertotalouteen – Suomen yhdyskuntajätehuollon historia kertoo, miten jätehuolto on kehittynyt merkittäväksi osaksi kiertotaloutta. Alussa jätehuoltoon riittivät alkeelliset keinot - usein pelkkä kuoppa, mutta nyt käytössä ovat uuden teknologian parhaat ratkaisut.

Tänä päivänä jätteet hyödynnetään lähes kokonaan joko uusien tuotteiden valmistuksessa tai energiana tehokkaasti toimivissa laitoksissa. Jätehuolto on ollut toimialana myös suurin yksittäinen kasvihuonekaasujen vähentäjä ja on saavuttanut ilmastotavoitteensa.

Kirjan kirjoittaja Åbo Akademin tutkija, dosentti Henry Nygård kertoo, että kunnan rooli on välttämätön yhdyskuntajätehuollossa. Tällainen toiminta ja tulos eivät onnistu ilman kuntien ja julkisten toimijoiden roolia.

Jätehuollon toimintaympäristö muuttuu jatkuvasti. 90-luvulta alkaen EU:n malli ja lainsäädäntö ovat vaikuttaneet vahvasti jätehuoltoon. Jäsenvaltio ei ole vapaa enää tekemään omia ratkaisuja. Samaan aikaan jätehuollon ja -materiaalien liiketoiminta on lisääntynyt merkittävästi.

Puute on tehostanut materiaalien käyttöä.
- Sota-aikana hyötykäyttö oli huipussaan. Kaikki pyrittiin saamaan kiertoon tai käytettiin loppuun. Jopa vihkisormuksia kerättiin. Vapaaehtoiset toivat kulta- ja hopeasormuksia valtiolle, ja niiden tilalle sai halvasta materiaalista tehdyn sormuksen. Rajat olivat kiinni ja oli pärjättävä maan omilla resursseilla. Kun hyvinvointi lisääntyi, sodan ajan opit unohtuivat. Vain paperin ja romun keräys jatkuivat siitä eteenpäinkin, kertoo Nygård.

Mitkä ovat tämä päivänä toimivat opit? Kirja antaa siihen näkökulmia. Samoja kysymyksiä käsitellään myös Yhdyskuntajätteen kiertotalouspäivillä. Lähes 150 kiertotalouden ja jätehuollon asiantuntijaa pohtii kiertotalouden, kierrätyksen ja jätehuollon tulevaisuuden ratkaisuja 30.11.−1.12.2016 seminaarissa.


Lisätietoa:
Kirjoittaja
Henry Nygård
050 363 1275
henry.nygard@multi.fi

Jätelaitosyhdistys ry
Johtaja Markku Salo
040 561 0560
markku.salo@jly.fi

Tiedottaja Marko Laakkonen
050 370 0116
marko.laakkonen@jly.fi