På svenska     In English     Sanasto     Yhteystiedot     Palaute  
  Etusivu     Yhdistys     Jätehuolto     Energiahyödyntäminen     Lainsäädäntö     Tutkimus     Tapahtumat     Jäsensivut  
 
 Uutiset
28.02.2017 tiedotteet
Hallitus tekemässä uudet ”carunat”? Kuntalaiset ja pienyrittäjät unohtumassa uudesta jätelaista
28.02.2017 ajankohtaista
Jätevoimalan kuonasta pihalaattoja ja betonielementtejä
24.02.2017 ajankohtaista
Pirkanmaalla hyödynnetään yli 98 prosenttia jätteistä
23.02.2017 ajankohtaista
Pirkanmaan Jätehuollolle Avainlippu- ja Yhteiskunnallinen yritys -merkit
09.02.2017 ajankohtaista
Jätemaksut pysyneet asukkaan kannalta suotuisina
Katso kaikki...
 
 Jätelaitoksilta
28.08.2017: Lakeuden Etappi Oy
Lakeuden Etappi ja Lankava Oy kierrätysyhteistyöhön
17.05.2017: Lakeuden Etappi Oy
Huonekalujen ja öljyn maksuton kierrätystempaus jäteasemilla
Katso kaikki...
 

Muut JLY:n sivustot
» Kierrätys.info
» Jäteinfo
» Vaarallinenjäte.fi
» Ekotehokkuusneuvonta
 
Kiertotalouskeskukset nousevat Pirkanmaalle
30.11.2016
Pirkanmaalla on aloitettu useita kiertotaloushankkeita. Mittavimpia hankkeita ovat kiertotalouskeskukset, joita on tulossa Nokian Koukkujärvelle sekä Tampereen Tarastenjärvelle ja Hiedanrantaan. Kiertotalouden asiantuntijat kokoontuvat Tampereelle seminaariin tänään ja huomenna kuulemaan koko maan kiertotalouden näkymistä.

Nokian, Tampereen ja Ylöjärven Kolmenkulmaan Koukkujärvelle on rakentumassa uudenlainen yrityspuisto. Koukkujärven ECO3-alueella kehitetään bio-, vesi- ja kiertotalouden liiketoimintaa ja innovaatioita teollisessa mittakaavassa.

- Kansallisesti merkittävä osaamiskeskittymä toimii myös demonstraatio- ja pilottiympäristönä, kertoo Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n toimitusjohtaja Harri Kallio. Pirkanmaan Jätehuolto Oy keskittää biojätteen käsittelyn Koukkujärven alueelle ja Nokian kaupunki sijoittaa alueelle uuden jätevedenpuhdistamon. Nokian kaupunki tuo lisäksi hankkeeseen alueen kokonaisvaltaisen kehittämisen.

Kiertotalouskeskus tulee nousemaan myös Tampereen Tarastenjärven jätteenkäsittelykeskuksen yhteyteen. Lisäksi Tampereen Hiedanrantaan ollaan rakentamassa muuntautumiskykyistä, vihreää ja vähähiilistä kaupunginosaa. 

Hankintalakiesitys hankaloittaa kiertotalouden toteuttamista

- Viimeisen 20 vuoden aikana kuntien jätelaitokset ovat rakentaneet maahamme toimivan ja kustannuksiltaan edullisen jätteiden hyödyntämisen infrastruktuurin. Tähän ei ole tarvittu kuntien budjettivaroja. Jätehuolto on lisäksi malliesimerkki hyvästä julkisten ja yksityisten toimijoiden yhteistyöstä. Kuntien jätelaitoksissa ihmetelläänkin hämmentyneitä, että palkitseeko maan johto tämän pitkäjänteisen työn lakimuutoksilla, jotka edustavat vain suurten yksityisten yritysten intressejä, kertoo Jätelaitosyhdistyksen toimitusjohtaja Riku Eksymä. Yhdyskuntajätteiden keräys ja kierrätys osana kiertotalouden toteuttamista tarvitsevat edelleen vahvan ja vastuullisen julkisen toimijan ja infrastruktuurin. Lakimuutokset uhkaavat romuttaa jo valmiin ja toimivan kiertotalouden perustan.

Kiertotalouspäivät kokoaa lähes 150 jätehuollon ja kiertotalouden asiantuntijaa 30.11.−1.12.2016 Tampereelle. Päivien teemat käsittelevät muun muassa yhdyskuntajätteiden kierrätettävyyttä ja kierrätyksen edistämistä.

Kiertotalouspäivillä haetaan vastausta muun muassa siihen, millaisten rakenteiden varaan kiertotalous rakentuu tulevaisuudessa, mikä tulee olemaan kuntien jätelaitosten rooli, saadaanko EU:sta vihdoin todellisuutta kuvaavat kierrätysasteen laskentatavat ja miltä näyttävät mahdollisuudet lisätä kierrätystä. Vastausten rakentajina ovat viranomaisten, Sitran, yritysten ja kuntien jätelaitosten asiantuntijoita.

Kiertotalouspäivät pidetään vuosittain. Niiden järjestämisestä vastaa Jätelaitosyhdistys. Tänä vuonna Kiertotalouspäivillä julkistettiin myös historiakirja Kuopasta kiertotalouteen - Suomen yhdyskuntajätehuollon historia.

Lisätietoa:
Jätelaitosyhdistys ry
Toimitusjohtaja Riku Eksymä
040 838 6643
riku.eksyma@jly.fi

Pirkanmaan Jätehuolto Oy
Toimitusjohtaja Harri Kallio 
(03) 240 5111, 040-8422600
harri.kallio@pjhoy.fi