På svenska     In English     Sanasto     Yhteystiedot     Palaute  
  Etusivu     Yhdistys     Jätehuolto     Energiahyödyntäminen     Lainsäädäntö     Tutkimus     Tapahtumat     Jäsensivut  
 
 Uutiset
28.02.2017 tiedotteet
Hallitus tekemässä uudet ”carunat”? Kuntalaiset ja pienyrittäjät unohtumassa uudesta jätelaista
28.02.2017 ajankohtaista
Jätevoimalan kuonasta pihalaattoja ja betonielementtejä
24.02.2017 ajankohtaista
Pirkanmaalla hyödynnetään yli 98 prosenttia jätteistä
23.02.2017 ajankohtaista
Pirkanmaan Jätehuollolle Avainlippu- ja Yhteiskunnallinen yritys -merkit
09.02.2017 ajankohtaista
Jätemaksut pysyneet asukkaan kannalta suotuisina
Katso kaikki...
 
 Jätelaitoksilta
28.08.2017: Lakeuden Etappi Oy
Lakeuden Etappi ja Lankava Oy kierrätysyhteistyöhön
17.05.2017: Lakeuden Etappi Oy
Huonekalujen ja öljyn maksuton kierrätystempaus jäteasemilla
Katso kaikki...
 

Muut JLY:n sivustot
» Kierrätys.info
» Jäteinfo
» Vaarallinenjäte.fi
» Ekotehokkuusneuvonta
 
Digitalisaatio mullistaa jäteasemat
24.11.2016
Jäteasema voi olla auki aina ja asiointi alkaa kotisohvalta.

Kuntien jätelaitokset kehittävät uusia mahdollisuuksia jäteasemalla asiointiin. Digitalisaatio voi mahdollistaa tulevaisuudessa jäteasemalla käynnit koska tahansa ja asiointi alkaa jo ennen liikkeelle lähtöä - vaikka kotisohvalta. Ensimmäiset älykkäät jäteasemat avataan Tampereelle ja Loviisaan.  

Kunnan jätelaitoksen jäteasemalla vierailu on monelle tuttua. Jätteet on kätevä tuoda asemalle tietäen, että ne pääsevät asianmukaiseen ja hyvään hyötykäyttöön. Mutta joskus asemalle ei pääse silloin, kun se itselle sopisi tai portilla on jonoa. Kuntien jätelaitokset ovat yhdessä Jätelaitosyhdistyksen kanssa ratkaisseet jäteaseman aukiolohaasteen luomalla sähköiseen asiointiin perustuvan älykkään jäteaseman konseptin. Nykyaikainen tietotekniikka mahdollistaa jäteaseman palveluiden käyttämisen myös varsinaisten aukioloaikojen ulkopuolella.

Pirkanmaan Jätehuolto avaa ensimmäisenä kokonaan uuden, älykkään jäteaseman. Tampereen Vuorekseen syksyksi 2017 rakennettava jäteasema mahdollistaa uuden tekniikan ja toimintamallin käyttöönoton.

- Tavoitteena on tehdä normaalien aukioloaikojen ulkopuolella jäteaseman itsepalvelukäyttö mahdollisimman helpoksi ja sujuvaksi. Asiakas rekisteröityy älykkään jäteaseman käyttäjäksi jo ennen asemalle tuloa. Jäteasemalla asiakasta neuvotaan ja ohjataan käyttämään palveluita oikein ja turvallisesti. Sähköisen asiointikonseptin toteuttaminen käytännössä vaatii sekä jäteaseman operoinnin että uusien tietojärjestelmien kehittämistä. Tietojärjestelmäkumppanina toimii kotimainen IT-alan start-up -yritys, kertoo Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n kehityspäällikkö Esa Nummela.

Sähköinen asiointi on mahdollista toteuttaa myös jo olemassa olevalla jäteasemalla. Rosk’n Roll -jätehuoltopalvelut on laajentamassa Loviisan jäteaseman palvelutasoa kesällä 2017.

- Tällä hetkellä Loviisan jäteasema on auki muutaman tunnin kahtena päivänä viikossa. Jatkossa asema voisi olla auki joka arkipäivä ja myöhemmin jopa lauantaisin.  Älykkään jäteaseman asiakaspalvelu tehdään ensimmäisessä vaiheessa etänä tietoliikenneyhteyksien ja kameroiden avulla, kertoo Rosk’n Roll -jätehuoltopalvelujen käyttöpäällikkö Tommi Itkonen.

Jätelaitosyhdistyksen kehityspäällikkö Timo Hämäläinen odottaa älykkäistä jäteasemista kotimaista menestystarinaa.

- Sähköisillä ratkaisuilla mahdollistetaan kuntalaisille jätteiden toimittaminen asianmukaiseen hyödyntämiseen silloin kuin se asiakkaalle parhaiten sopii. Itsekin haluaisin kuljettaa esimerkiksi viikonloppuna tekemäni keittiöremontin jätteet saman tien jäteasemalle, Hämäläinen toteaa.

Sähköinen asiointi ei kuitenkaan syrjäytä perinteistä asiakaspalvelua jäteasemilla. Asiakas voi jatkossakin tulla jäteasemalle normaaleina aukioloaikoina ja saada henkilökohtaista palvelua esimerkiksi jätteiden lajittelussa.

Kuntien jätelaitokset ovat vuosikymmeniä tarjonneet jäteasemien palveluja jokaisessa kunnassa. Vilkkaimmilla jäteasemilla asiakkaita käy päivittäin satoja ja asemat ovat auki aamuvarhaisesta iltamyöhään. Pienemmissä kunnissa ja harvempaan asutuilla alueilla jäteasemia on ollut mahdollista pitää auki vain muutamia tunteja kuukaudessa, koska kävijöitä on satunnaisesti.

Kuntalainen voi tuoda jäteasemille kaikkia kodin jätteitä. Sinne kuuluvat muun muassa kodin vaaralliset jätteet, puutarha- ja haravointijätteet, remonttijätteet ja rikkinäiset huonekalut ja kodinkoneet.


Tulevaisuudessa asioinnin kunnan jätelaitoksen jäteasemalla voi aloittaa rekisteröitymällä asiakkaaksi jo kotona.


Lisätietoa:
Jätelaitosyhdistys ry
Kehityspäällikkö Timo Hämäläinen, 050 442 2371, timo.hamalainen@jly.fi

Pirkanmaan Jätehuolto Oy
Kehityspäällikkö Esa Nummela, 040 570 0965, esa.nummela@pjhoy.fi

Rosk’n Roll -jätehuoltopalvelut
Käyttöpäällikkö Tommi Itkonen, 040 6351628, tommi.itkonen@rosknroll.fi