På svenska     In English     Sanasto     Yhteystiedot     Palaute  
  Etusivu     Yhdistys     Jätehuolto     Energiahyödyntäminen     Lainsäädäntö     Tutkimus     Tapahtumat     Jäsensivut  
 
 Uutiset
28.02.2017 tiedotteet
Hallitus tekemässä uudet ”carunat”? Kuntalaiset ja pienyrittäjät unohtumassa uudesta jätelaista
28.02.2017 ajankohtaista
Jätevoimalan kuonasta pihalaattoja ja betonielementtejä
24.02.2017 ajankohtaista
Pirkanmaalla hyödynnetään yli 98 prosenttia jätteistä
23.02.2017 ajankohtaista
Pirkanmaan Jätehuollolle Avainlippu- ja Yhteiskunnallinen yritys -merkit
09.02.2017 ajankohtaista
Jätemaksut pysyneet asukkaan kannalta suotuisina
Katso kaikki...
 
 Jätelaitoksilta
28.08.2017: Lakeuden Etappi Oy
Lakeuden Etappi ja Lankava Oy kierrätysyhteistyöhön
17.05.2017: Lakeuden Etappi Oy
Huonekalujen ja öljyn maksuton kierrätystempaus jäteasemilla
Katso kaikki...
 

Muut JLY:n sivustot
» Kierrätys.info
» Jäteinfo
» Vaarallinenjäte.fi
» Ekotehokkuusneuvonta
 
Hankintalakiesityksen avaaminen osoitus terveestä järjestä
15.11.2016
Kuntaomisteisten yhtiöiden tuottamien palveluiden tarpeeseen on herätty viime hetkillä.

Mediassa on uutisoitu viime päivinä, että Keskustapuolue on hankintalakiesityksen eduskuntakäsittelyn aikana muuttanut kantaansa.

”Keskustan ulostulo on osoitus poliittisesta viisaudesta ja terveen järjen käyttämisestä. Hallituksen ei pidä hirttäytyä omiin linjauksiinsa. Sen tulee olla valmis myös muuttamaan kantojaan etenkin silloin, jos osoittautuu, että hallituksen esitystä ei ole arvioitu perusteellisesti”, kommentoi Jätelaitosyhdistyksen toimitusjohtaja Riku Eksymä.

Kuntien omistamien yhtiöiden toimintamahdollisuuksia radikaalisti rajaava hankintalakiesitys on valmisteltu vahvasti yksityisten toimijoiden myötävaikutuksella. Julkisten toimijoiden ääntä ei ole lain valmistelussa kuunneltu. Liipaisimella ovat esimerkiksi kuntien omistamat jätelaitokset ja haja-asutusalueiden yritysten jätehuoltopalveluiden saatavuuden varmistaminen. Muutoksen vaikutukset ulottuvat myös kotitalouksien arkeen; kuntalaisten jätemaksuja uhkaa 20–30 prosentin korotustarve.

Kuntien omistamat jätelaitokset toteuttavat menestyksekkäästi eri puolilla maata kunnille jätelaissa säädettyä jätehuoltovastuuta. Hankintalakiesitys nykyisessä muodossaan romuttaisi nykyjärjestelmän ilman asianmukaista vaikutustenarviointia ja tekisi samalla tyhjäksi yhteistyön, jota kuntien jätelaitokset tekevät yksityisen sektorin kanssa kiertotalouden toteuttamiseksi. 

Jätehuollon kehittämisen osalta hallituksen linja suosii jätteenkäsittelypalveluja tarjoavia yksityisiä suuryrityksiä kuntien jätelaitosten, pk-yritysten ja kuntalaisten kustannuksella. Linjaa on viety eteenpäin ilman vaikutustenarviointeja. Tämä pätee nyt eduskunnan käsittelyssä olevan hankintalakiesityksen lisäksi hallitusohjelman kirjaukseen ”kuntien vastuun rajaamisesta vain asumisessa syntyviin jätteisiin”. 

Keskustan eduskuntaryhmän esiin nostama kritiikki on enemmän kuin tervetullutta – Suomen etujen mukaista ei ole vaarantaa yhteiskunnalle välttämätöntä jätehuollon peruspalvelua eikä jättää sitä yksityisten toimijoiden varaan. 

”Pelissä on isot asiat, kuten huoltovarmuuden turvaaminen”, summaa Eksymä.

Lisätietoa: toimitusjohtaja Riku Eksymä, riku.eksyma@jly.fi, 040 838 6643