På svenska     In English     Sanasto     Yhteystiedot     Palaute  
  Etusivu     Yhdistys     Jätehuolto     Energiahyödyntäminen     Lainsäädäntö     Tutkimus     Tapahtumat     Jäsensivut  
 
 Uutiset
28.02.2017 tiedotteet
Hallitus tekemässä uudet ”carunat”? Kuntalaiset ja pienyrittäjät unohtumassa uudesta jätelaista
28.02.2017 ajankohtaista
Jätevoimalan kuonasta pihalaattoja ja betonielementtejä
24.02.2017 ajankohtaista
Pirkanmaalla hyödynnetään yli 98 prosenttia jätteistä
23.02.2017 ajankohtaista
Pirkanmaan Jätehuollolle Avainlippu- ja Yhteiskunnallinen yritys -merkit
09.02.2017 ajankohtaista
Jätemaksut pysyneet asukkaan kannalta suotuisina
Katso kaikki...
 
 Jätelaitoksilta
28.08.2017: Lakeuden Etappi Oy
Lakeuden Etappi ja Lankava Oy kierrätysyhteistyöhön
17.05.2017: Lakeuden Etappi Oy
Huonekalujen ja öljyn maksuton kierrätystempaus jäteasemilla
Katso kaikki...
 

Muut JLY:n sivustot
» Kierrätys.info
» Jäteinfo
» Vaarallinenjäte.fi
» Ekotehokkuusneuvonta
 
Kierrätys- ja hyödyntämislaitosten verkosto on valmis
04.10.2016
Kuntien jätelaitokset ja niiden yhteistyökumppanit ovat investoineet vuosikymmenessä yli miljardi euroa yhdyskuntajätteen kierrätys- ja hyödyntämislaitosverkostoon. Tähän verkostoon kuuluu yli 25 biokaasu- ja kompostointilaitosta sekä 8 jätevoimalaa. Biolaitoksissa kierrätetään kuntien vastuulle kuuluva erilliskerätty biojäte ja voimaloissa hyödynnetään kierrätykseen kelpaamaton jäte energiana sähkön ja kaukolämmön tuotannossa. Tuorein lisäys verkostoon on Riikinvoiman ekovoimalaitos Leppävirralla. Verkostoa täydennetään edelleen uusilla investoinneilla.


Kuva: Kuntien jätelaitosten aikaansaama yhdyskuntajätteen alueellisten kierrätys- ja hyödyntämislaitosten verkosto. 

Investoinnit laajan yhteistyön tulos

Alueelliset kiertotalousinvestoinnit ovat syntyneet kuntien jätelaitosten ja yritysten laajassa yhteistyössä. Panostukset yhdyskuntajätteen kierrätykseen ja hyödyntämiseen ovat olleet merkittäviä muun muassa ilmastonmuutoksen torjunnassa. 

Investoinneilla on edistetty nykyaikaista ja tehokasta jätehuoltoa. Esimerkiksi Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero nostaa esille uusimmassa Indeksitalo 2016 -selvityksessä Pirkanmaan, jossa asiakkaiden jätehuoltokustannus pieneni uuden jätevoimalan myötä noin 19 prosenttia. Hän toteaa, että kuntien jätelaitosten tekemillä onnistuneilla investoinneilla voi siis olla merkittäviä vaikutuksia (Kiinteistölehti 14.9.2016).

Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n toimitusjohtaja Harri Kallio on tyytyväinen.
- Meillä on tällä hetkellä maan edullisin jätehuolto asukasta kohden, Harri Kallio kertoo. Tämä on saavutettu sillä, että koko jätehuollon logistiikka on keskitetysti ja tehokkaasti yhtiömme järjestämä ja että olemme investoineet varmaan, nykyaikaiseen teknologiaan yhteistyössä muiden toimijoiden ja yritysten kanssa. Muut kunnat voivat tehdä samanlaisia valintoja.
Jätelaitosyhdistyksen toimitusjohtaja Riku Eksymä lisää,
- Kuitenkin, jos Suomen hallituksen kaavailemat lakimuutokset toteutuvat, Suomeen rakennettu verkosto jää vajaalle käytölle ja uhkaa romuttua. Hallitus on kai tietämättään romuttamassa samalla myös hyvää tulevaisuuden kehitystä.

Biojäte on noussut suurimmaksi kierrätettäväksi materiaaliksi

Kuntien jätelaitosten uudet investoinnit biologiseen kierrätykseen ovat nostaneet biojätteen isoimmaksi kierrätetyksi jätelajiksi ohi paperin ja kartongin. Kymmenessä vuodessa biojätteen kierrätys on kaksinkertaistunut ja kehitys jatkuu samansuuntaisena. Tällä hetkellä jätelaitokset kierrättävät yli 400 000 tonnia biojätettä vuodessa.

Kunnat vastaavat muun muassa suurimmasta osasta biojätteen, sekajätteen ja vaarallisten jätteiden keräyksestä, hyödyntämisestä ja kierrätyksestä. Paperin, pakkausten ja monien muiden jätelajien keräys on Suomessa tuottajien vastuulla. Kuntien jätelaitokset tekevät yhteistyötä myös paperin ja pakkausten keräyksessä tuottajayhteisöjen kanssa. Kaikille kodin kierrätettäville jätteille löytyy osoite kierrätys.infosta (www.kierrätys.info).

Ks. myös
Artikkeli 15.1.2016: Jätelaitokset kierrättävät 400 000 tonnia biojätteitä vuodessa
Tiedote 18.12.2015: Jätehuolto näyttää esimerkkiä ilmastonmuutoksen torjunnassa

Lisätietoa:
Toimitusjohtaja Harri Kallio, Pirkanmaan Jätehuolto Oy, harri.kallio@pjhoy.fi, p. 040 842 2600
Toimitusjohtaja Riku Eksymä, Jätelaitosyhdistys ry, riku.eksyma@jly.fi, p. 040 838 6643