På svenska     In English     Sanasto     Yhteystiedot     Palaute  
  Etusivu     Yhdistys     Jätehuolto     Energiahyödyntäminen     Lainsäädäntö     Tutkimus     Tapahtumat     Jäsensivut  
 
 Uutiset
28.02.2017 tiedotteet
Hallitus tekemässä uudet ”carunat”? Kuntalaiset ja pienyrittäjät unohtumassa uudesta jätelaista
28.02.2017 ajankohtaista
Jätevoimalan kuonasta pihalaattoja ja betonielementtejä
24.02.2017 ajankohtaista
Pirkanmaalla hyödynnetään yli 98 prosenttia jätteistä
23.02.2017 ajankohtaista
Pirkanmaan Jätehuollolle Avainlippu- ja Yhteiskunnallinen yritys -merkit
09.02.2017 ajankohtaista
Jätemaksut pysyneet asukkaan kannalta suotuisina
Katso kaikki...
 
 Jätelaitoksilta
28.08.2017: Lakeuden Etappi Oy
Lakeuden Etappi ja Lankava Oy kierrätysyhteistyöhön
17.05.2017: Lakeuden Etappi Oy
Huonekalujen ja öljyn maksuton kierrätystempaus jäteasemilla
Katso kaikki...
 

Muut JLY:n sivustot
» Kierrätys.info
» Jäteinfo
» Vaarallinenjäte.fi
» Ekotehokkuusneuvonta
 
Kiertotalous tarvitsee julkista jätehuoltoa
19.05.2016
”Julkisten toimijoiden roolia tulisi kasvattaa kiertotaloudessa"

Kuntien jätelaitokset ovat lisänneet materiaalien kierrätystä ja hyödyntämistä energiana. Jätteistä saadaan sekä kotimaista raaka-ainetta että uusiutuvaa energiaa. Kiertotalouden kehittäminen on myös hallituksen kärkihankkeita. ”Tarvitaan edelleen julkisten toimijoiden vahvaa panosta. Kiertotalouden kehittämistä ei voi jättää pelkästään markkinoiden varaan”, toteaa emeritusprofessori Juha Kaila. 

”Julkisten toimijoiden roolia tulisi kasvattaa kiertotaloudessa, jos halutaan tuloksia. Faktat eivät tue sellaista ajatusta, että kuntien jätelaitosten vastuuta tulisi supistaa”, Kaila sanoo.

Kailan mukaan tosiasiat ja eurooppalaiset tutkimukset eivät tue väitteitä, että julkisten toimijoiden vastuun supistaminen yhdyskuntajätehuollossa edistäisi kiertotaloutta. On väitetty muun muassa, että vastuun rajaus lisäisi alan innovaatioita, vähentäisi hallinnon kuormaa ja lisäisi kilpailua alalla. Todellisuudessa suurin osa jätehuollon investoinneista ja innovaatioista syntyy julkisten toimijoiden mahdollistamassa yhteistyössä.

”Miksi faktat halutaan sivuuttaa päätöksenteossa”, Kaila kysyy ja vastaa: 
”Koska ne ovat ristiriidassa ainoana esitetyn totuuden kanssa, jonka mukaan yksityiset laitokset ovat hyviä ja julkiset laitokset ovat huonoja”. 

Kaila antaa palautetta myös julkiselle jätehuollolle. Kuntien jätelaitosten osaamista ja roolia kiertotalouden tekijöinä ei tunnisteta. Julkisen jätehuollon tulisikin nostaa ulkoinen kuvansa todellisuutta vastaavalle tasolle – mikä on erinomaisen korkea, Kaila muistuttaa.

Juha Kaila puhui Jätelaitospäivillä torstaina. Jätehuollon ammattilaiset kokoontuivat Helsingissä 18.−19.5. Samalla juhlittiin Jätelaitosyhdistyksen 20-vuotissyntymäpäivää.


Lisätietoa:
Toimitusjohtaja Markku Salo
040 561 0560
markku.salo@jly.fi