På svenska     In English     Sanasto     Yhteystiedot     Palaute  
  Etusivu     Yhdistys     Jätehuolto     Energiahyödyntäminen     Lainsäädäntö     Tutkimus     Tapahtumat     Jäsensivut  
 
 Uutiset
28.02.2017 tiedotteet
Hallitus tekemässä uudet ”carunat”? Kuntalaiset ja pienyrittäjät unohtumassa uudesta jätelaista
28.02.2017 ajankohtaista
Jätevoimalan kuonasta pihalaattoja ja betonielementtejä
24.02.2017 ajankohtaista
Pirkanmaalla hyödynnetään yli 98 prosenttia jätteistä
23.02.2017 ajankohtaista
Pirkanmaan Jätehuollolle Avainlippu- ja Yhteiskunnallinen yritys -merkit
09.02.2017 ajankohtaista
Jätemaksut pysyneet asukkaan kannalta suotuisina
Katso kaikki...
 
 Jätelaitoksilta
28.08.2017: Lakeuden Etappi Oy
Lakeuden Etappi ja Lankava Oy kierrätysyhteistyöhön
17.05.2017: Lakeuden Etappi Oy
Huonekalujen ja öljyn maksuton kierrätystempaus jäteasemilla
Katso kaikki...
 

Muut JLY:n sivustot
» Kierrätys.info
» Jäteinfo
» Vaarallinenjäte.fi
» Ekotehokkuusneuvonta
 
”Kierrätyspolttoaine” syö kierrätystä
04.02.2016
”Pakkausten kerääminen energiajätteenä täytyy lopettaa, jos haluamme saavuttaa kierrätystavoitteemme”, sanoo Jätelaitosyhdistyksen toimitusjohtaja Markku Salo. Euroopan komissio antoi joulukuussa ehdotuksen kiertotalouspaketiksi ja jätehuollon uudeksi kierrätystavoitteeksi. Suomi ei pääse tavoitteeseen, jos yksityinen jätehuoltosektori jatkaa kierrätysmateriaalien polttamista.

Yksityisten jätehuoltoyritysten erikseen keräämästä energiajätteestä valmistetaan murskaamalla ns. kierrätyspolttoainetta. Energiajäte sisältää 75 prosenttia kierrätettävää materiaalia, joka on pääosin pakkauksia, kartonkia, paperia ja muovia. Energiajätteen keräyksen lopettamisella yhdyskuntajätteen kierrätysaste nousisi välittömästi 10 prosenttiyksikköä.

Suomen kierrätysaste on pysynyt pitkää noin 35 prosentissa. ”Euroopan kierrätyksen kärkimaihin verrattuna suurin ero on nimenomaan suomalaisten yksityisten jätehuoltoyritysten ylläpitämä energiajätteen keräys ja kierrätysmateriaalien polttaminen, mikä selittää paikallaan pysyvää kierrätysastetta”, sanoo Salo.

”Komission ehdottamat yhdyskuntajätehuollon tavoitteet voidaan saavuttaa, kun toimitetaan kierrätyskelpoiset materiaalit kierrätykseen. Selkeät keinot ovat pakkausten energiajätteenä keräämisen lopettaminen ja pakkausjätteen kierrätyksen tehostaminen. Tätä edellyttää myös pakkausjätteelle annettu tuottajavastuu”, toteaa Salo.

Teollisuuden rinnakkaispolttokattilat pystyvät polttamaan vain puhtaimpia jätteitä, joten hyvin palavat pakkausjätteet kiinnostavat yksityisiä kierrätyspolttoaineen valmistajia. Yksityisten jätehuoltoyritysten investoinnit ovat pääosin olleet jätteiden murskauslaitoksia. Polttoaineen valmistus energiajätteestä on ollut kannattavaa liiketoimintaa, koska teollisuuden rinnakkaispolttolaitokset ovat maksaneet niille toimitetusta jätepolttoaineesta.

”Mitä jos lopetettaisiin näennäiskierrätys ja ryhdytään puheista tekoihin”, toteaa Salo.


Lisätietoa:
Toimitusjohtaja Markku Salo
040 561 0560
markku.salo@jly.fi