På svenska     In English     Sanasto     Yhteystiedot     Palaute  
  Etusivu     Yhdistys     Jätehuolto     Energiahyödyntäminen     Lainsäädäntö     Tutkimus     Tapahtumat     Jäsensivut  
 
 Uutiset
28.02.2017 tiedotteet
Hallitus tekemässä uudet ”carunat”? Kuntalaiset ja pienyrittäjät unohtumassa uudesta jätelaista
28.02.2017 ajankohtaista
Jätevoimalan kuonasta pihalaattoja ja betonielementtejä
24.02.2017 ajankohtaista
Pirkanmaalla hyödynnetään yli 98 prosenttia jätteistä
23.02.2017 ajankohtaista
Pirkanmaan Jätehuollolle Avainlippu- ja Yhteiskunnallinen yritys -merkit
09.02.2017 ajankohtaista
Jätemaksut pysyneet asukkaan kannalta suotuisina
Katso kaikki...
 
 Jätelaitoksilta
28.08.2017: Lakeuden Etappi Oy
Lakeuden Etappi ja Lankava Oy kierrätysyhteistyöhön
17.05.2017: Lakeuden Etappi Oy
Huonekalujen ja öljyn maksuton kierrätystempaus jäteasemilla
Katso kaikki...
 

Muut JLY:n sivustot
» Kierrätys.info
» Jäteinfo
» Vaarallinenjäte.fi
» Ekotehokkuusneuvonta
 
Jätteen vähentämisen idea leviää ympäri Suomen
19.11.2015
Euroopan jätteen vähentämisen viikko 21.–29.11.2015 tarjoaa keinoja ja kannustusta jätemäärien ennaltaehkäisyyn. Ensi lauantaista alkaen eri puolella Suomea järjestetään tapahtumia ja kampanjoita, joissa aktivoidaan kuluttajia jätteen määrän vähentämiseen, tavaroiden uudelleen käyttöön ja materiaalien kierrättämiseen.

Viikon mottona on tänä vuonna ”vähemmällä enemmän”. Euroopan jätteen vähentämisen viikon sanoma on vuosi vuodelta tärkeämpi, koska maailman luonnonvaroja kulutetaan yhä kiihtyvällä tahdilla.

Tuhat alakoulua haastettu – tähtäimessä nolla!

Viikon aikana toteutetaan muun muassa valtakunnallinen Tähteitä nolla! -kampanja, joka haastaa alakoulut oppilaineen eri puolelta Suomea tarkkailemaan ja vähentämään ruokahävikkiä. Kampanjan piirroshahmot opastavat lapsia ottamaan lautaselle ruokaa vain sen verran kuin aikoo syödä.

Koulujen keittiöhenkilökunta seuraa kampanjaviikon aikana syntyvää biojätettä. Esimerkiksi Porissa kerätään lisäksi tietoa hyödyntämiskelpoisen ruokahävikin määrästä. Tietoa hyödynnetään ruoka-avun jakamisen kehittämisessä. Tähteitä nolla! -kampanjan toteuttavat kuntien jätelaitokset ja -yhtiöt.

Ruokahävikin vähentämisen kampanjointi huipentuu Tähteiden yö -tapahtumaan Tampereella 26.11. Ruokaa menee roskiin tolkuton määrä – mitähän sille voisi tehdä? Tähdesoppaa hämmentävät Madventuresin tähdet Riku Rantala ja Tuomas ”Tunna” Milonoff sekä ruoan ja jätteen asiantuntijat tutkijatohtori Markus Vinnari ja Pirkanmaan Jätehuollon toimitusjohtaja Harri Kallio.

Yritykset kokeilevat muovittomia vaihtoehtoja

Muoviton vaihtoehto -kampanjaan osallistuvat yritykset ja organisaatiot ottavat konkreettisia askeleita muovijätteen vähentämiseksi. Viikon aikana kokeillaan jonkin tuotteen tai palvelun muovitonta vaihtoehtoa. Hyvät käytännöt muutetaan viikon jälkeen pysyviksi. Kampanjassa on mukana esimerkiksi SOL Palvelut Oy ja Helsingin Messukeskus, jotka kampanjan innoittamina vähentävät Messukeskuksen siivouksesta arviolta 18 000 pientä jätepussia vuodessa.

Euroopan jätteen vähentämisen viikko, European Week for Waste Reduction (EWWR) on järjestetty vuodesta 2009 lähtien. Tänä vuonna Euroopassa toteutetaan noin 7300 tapahtumaa. Suomi osallistuu viikkoon kuudetta kertaa. Toimintaa järjestävät alueelliset jätelaitokset, monet kunnat, yritykset ja yhdistykset Helsingistä Rovaniemelle.

Viikon organisoinnista vastaavat Jätelaitosyhdistys ry, Ekokumppanit Oy ja Pirkanmaan Jätehuolto Oy.

Kaikki Suomessa toteutettavat valtakunnalliset ja alueelliset kampanjat sekä paikalliset tapahtumat löytyvät Euroopan jätteen vähentämisen Suomen kampanjasivuilla www.ewwr.fi.

Euroopan kampanjan sivut: www.ewwr.eu
Facebook: www.facebook.com/jatteenvahentamisenviikko
Twitter: @Ewwrsuomi

Lisätietoa:

Materiaalitehokkuus ja jätelaitosyhteistyö:
JLY – Jätelaitosyhdistys ry
Tiedottaja Marko Laakkonen, 050 370 0116, marko.laakkonen@jly.fi

Viikon kampanjat ja tapahtumat:
Ekokumppanit Oy
Viestintäasiantuntija Leena Karppi, 040 674 3915, leena.karppi@tampere.fi

Jätelaitosyhdistys ry
JLY edustaa julkista jätehuoltoa - kuntien 35 jätelaitosta ja jätehuoltoyhtiötä. Yhdistyksen jäsenlaitokset toteuttavat yli 5,2 miljoonan asukkaan jätehuollon yhteistyössä yksityisten yritysten ja tuottajayhteisöjen kanssa.
www.jly.fi

Ekokumppanit Oy
Ekokumppanit Oy tuottaa Tampereen seudulla tiedotus-, neuvonta-, koulutus- ja asiantuntijapalveluja, joilla edistetään kestävän kehityksen mukaista elämäntapaa ja yritystoimintaa.
www.ekokumppanit.fi/

Pirkanmaan Jätehuolto Oy
Pirkanmaan Jätehuolto on 17 kunnan omistama yhtiö, joka huolehtii lähinnä asumisessa syntyvästä ja siihen rinnastettavasta jätteestä omistajakuntiensa alueella Tampereen seudulla. Yhtiö järjestää jätteiden keräyksen, kuljetuksen, käsittelyn ja loppusijoituksen. Yhtiö huolehtii myös asiakaspalvelusta ja laskutuksesta sekä vastaa jäteneuvonnasta ja jätehuollon yleisestä kehittämisestä.
www.pirkanmaan-jatehuolto.fi/


Vähemmän jätettä – enemmän kaikkea!