På svenska     In English     Sanasto     Yhteystiedot     Palaute  
  Etusivu     Yhdistys     Jätehuolto     Energiahyödyntäminen     Lainsäädäntö     Tutkimus     Tapahtumat     Jäsensivut  
 
 Uutiset
28.02.2017 tiedotteet
Hallitus tekemässä uudet ”carunat”? Kuntalaiset ja pienyrittäjät unohtumassa uudesta jätelaista
28.02.2017 ajankohtaista
Jätevoimalan kuonasta pihalaattoja ja betonielementtejä
24.02.2017 ajankohtaista
Pirkanmaalla hyödynnetään yli 98 prosenttia jätteistä
23.02.2017 ajankohtaista
Pirkanmaan Jätehuollolle Avainlippu- ja Yhteiskunnallinen yritys -merkit
09.02.2017 ajankohtaista
Jätemaksut pysyneet asukkaan kannalta suotuisina
Katso kaikki...
 
 Jätelaitoksilta
28.08.2017: Lakeuden Etappi Oy
Lakeuden Etappi ja Lankava Oy kierrätysyhteistyöhön
17.05.2017: Lakeuden Etappi Oy
Huonekalujen ja öljyn maksuton kierrätystempaus jäteasemilla
Katso kaikki...
 

Muut JLY:n sivustot
» Kierrätys.info
» Jäteinfo
» Vaarallinenjäte.fi
» Ekotehokkuusneuvonta
 
Laitos- vai syntypaikkalajittelu: Norja selvitti kierrätyspotentiaaliaan
02.11.2015
Mepex ja Avfall Norge selvittivät Norjan yhdyskuntajätteen sisältämien eri materiaalien kierrätyspotentiaalia syntypaikkalajittelulla ja laitosmaisella lajittelulla. Selvityksen mukaan biojätteen, lasin ja tekstiilien osalta sekalaisen yhdyskuntajätteen laitosmaisella lajittelulla ei voida käytännössä lisätä kierrätystä. Sen sijaan näiden materiaalien kierrätystä voidaan lisätä tehostamalla syntypaikkalajittelua ja erilliskeräystä. Laitosmaisen lajittelun suurin potentiaali näytti olevan muovien talteen ottamisessa ja pienemmässä määrin myös metallien ja puukuitujen kohdalla. 

Avfall Norge varatoimitusjohtaja ja European Composting Network (ECN) puheenjohtajana Henrik Lystad kertoi, että tällä hetkellä Norjassa on siirrytty syntypaikkalajittelun ja laitosmaisen lajittelun vastakkainasettelun sijaan mieltämään ne toisiaan täydentävinä keinoina materiaalien talteen ottamisessa.

Samoin Norjassa on siirrytty energiahyödyntämisen ja syntypaikkalajittelun vastakkainasettelusta mieltämään ne toisiaan tukevina kiertotalouden osina.

Lystad esiintyi Biolaitosyhdistyksen 10-vuotisseminaarissa Helsingissä lokakuussa.

Avfall Norge on norjalaisten julkisten ja yksityisten jätehuoltoyhtiöiden yhteistyöorganisaatio. Mepex on norjalainen jätehuoltoon erikoistunut konsulttiyritys.


Kuva: Arvio yhdyskuntajätteen sisältämien eri materiaalien kierrätyspotentiaali perustuen Mepex:n ja Avfall Norgen selvitykseen. Tummin väri kuvaa toteutunutta kierrätysastetta Norjassa vuonna 2013. Keskitumma sävy kuvaa syntypaikkalajittelulla saavutettavissa olevaa kierrätysastetta. Vaalein sävy puolestaan kuvaa syntypaikkalajittelulla ja laitosmaisella lajittelulla saavutettavissa olevaa kierrätysastetta.