På svenska     In English     Sanasto     Yhteystiedot     Palaute  
  Etusivu     Yhdistys     Jätehuolto     Energiahyödyntäminen     Lainsäädäntö     Tutkimus     Tapahtumat     Jäsensivut  
 
 Uutiset
28.02.2017 tiedotteet
Hallitus tekemässä uudet ”carunat”? Kuntalaiset ja pienyrittäjät unohtumassa uudesta jätelaista
28.02.2017 ajankohtaista
Jätevoimalan kuonasta pihalaattoja ja betonielementtejä
24.02.2017 ajankohtaista
Pirkanmaalla hyödynnetään yli 98 prosenttia jätteistä
23.02.2017 ajankohtaista
Pirkanmaan Jätehuollolle Avainlippu- ja Yhteiskunnallinen yritys -merkit
09.02.2017 ajankohtaista
Jätemaksut pysyneet asukkaan kannalta suotuisina
Katso kaikki...
 
 Jätelaitoksilta
28.08.2017: Lakeuden Etappi Oy
Lakeuden Etappi ja Lankava Oy kierrätysyhteistyöhön
17.05.2017: Lakeuden Etappi Oy
Huonekalujen ja öljyn maksuton kierrätystempaus jäteasemilla
Katso kaikki...
 

Muut JLY:n sivustot
» Kierrätys.info
» Jäteinfo
» Vaarallinenjäte.fi
» Ekotehokkuusneuvonta
 
Euroopan komissio hyllytti kiertotalouspaketin
18.12.2014
Uusi Euroopan komissio on hylännyt edellisen komission ehdottaman kiertotalouspaketin. Komissio aikoo julkaista kokonaan uuden kiertotalouspaketin ensi vuoden loppuun mennessä.

”Olisi järjetöntä tuhlata EU-instituutioiden aikaa ja energiaa ehdotuksiin, joilla ei ole mitään mahdollisuuksia tulla hyväksytyksi. Tällaisissa tapauksissa haluamme pohtia muita, tehokkaampia tapoja saavuttaa yhteiset tavoitteemme”, komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans perustelee päätöstä.

Edellisessä ehdotuksessa yhdyskuntajätteestä olisi pitänyt kierrättää 70 prosenttia ja pakkausjätteestä 80 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

”Haluamme lähestyä kiertotaloutta katsoen koko ympyrää, emme vain puolikasta ympyrästä”, Timmermans sanoo.

Jätelaitosyhdistys ry:n toimitusjohtaja Markku Salon mukaan komission pitäisi nyt rauhassa selvittää, mikä on kierrätyksen ja hyödyntämisen todellinen nykytilanne Euroopassa uusilla laskentatavoilla mitattuna ja vasta sen jälkeen miettiä tavoitteet kansalliset erot huomioiden.

”Suomi on laskenut kierrätysprosentin tiukimmalla tavalla. Jos se laskettaisiin kaikkialla samalla tavalla, koko Euroopassa olisi tekemistä edes 50 prosentin kierrätystavoitteessa. Euroopassa kerätään paljon sellaisia jätteitä kierrätystä varten, joille ei edelleenkään löydy aitoja kierrätyskohteita. Edellisestä ehdotuksesta puuttui uudelleenkäyttö kokonaan, samoin jätteen synnyn ehkäisy. Teollisuus pitäisi sitouttaa vahvemmin kiertotalouteen kuin vain pelkän pakkausten tuottajavastuun kautta”, Salo listaa.

Salo näkee kiertotaloudessa sijansa myös energiahyödyntämiselle ja kaatopaikkaamisellekin, koska tietyt, vaaralliset aineet on parempi ottaa pois kierrosta.


Aiheesta kirjoitti 17.12.2014 Uusiouutiset