På svenska     In English     Sanasto     Yhteystiedot     Palaute  
  Etusivu     Yhdistys     Jätehuolto     Energiahyödyntäminen     Lainsäädäntö     Tutkimus     Tapahtumat     Jäsensivut  
 
 Uutiset
28.02.2017 tiedotteet
Hallitus tekemässä uudet ”carunat”? Kuntalaiset ja pienyrittäjät unohtumassa uudesta jätelaista
28.02.2017 ajankohtaista
Jätevoimalan kuonasta pihalaattoja ja betonielementtejä
24.02.2017 ajankohtaista
Pirkanmaalla hyödynnetään yli 98 prosenttia jätteistä
23.02.2017 ajankohtaista
Pirkanmaan Jätehuollolle Avainlippu- ja Yhteiskunnallinen yritys -merkit
09.02.2017 ajankohtaista
Jätemaksut pysyneet asukkaan kannalta suotuisina
Katso kaikki...
 
 Jätelaitoksilta
28.08.2017: Lakeuden Etappi Oy
Lakeuden Etappi ja Lankava Oy kierrätysyhteistyöhön
17.05.2017: Lakeuden Etappi Oy
Huonekalujen ja öljyn maksuton kierrätystempaus jäteasemilla
Katso kaikki...
 

Muut JLY:n sivustot
» Kierrätys.info
» Jäteinfo
» Vaarallinenjäte.fi
» Ekotehokkuusneuvonta
 
Kuntien tehtävänä ei ole toimia riskirahoittajana
31.01.2014
Jätelaitosyhdistys kummastelee Sitran 27.1.2014 Turussa esittelemää jätevertailua. JLY:n tulkinnan mukaan, selvitys tähtää siihen, että kunnat alkaisivat turvaamaan yksityisten yritysten investointeja uusien innovaatioiden ja viennin edistämisen nimissä.

Sitran mukaan selvityksessä vertailtavat kaksi ratkaisuvaihtoehtoa eivät perustu mihinkään todelliseen tai suunniteltuun tilanteeseen. ”Selvityksestä julkaistut tulokset antoivat kuitenkin medialle eväät harhaanjohtavan mielikuvan luomiseksi kuluttajille ja päättäjille”, toteaa Jätelaitosyhdistyksen toimitusjohtaja Markku Salo.

Selvitys ei esitä mitään sellaisia innovaatioita tai menetelmiä kierrätykseen tai jätteen hyödyntämiseen, joita ei olisi jo kokeiltu vuosien varrella. Euroopan markkinoilla vastaavia laitteita on runsaasti tarjolla. Vertailukohteena esitelty ”energiaratkaisu” ei ole toteuttamiskelpoinen eikä lainsäädännön mukainen. Selvitykseen keksittyyn mahdollisimman huonoon vaihtoehtoon verrattuna toisen ratkaisun sanottiin olevan talousvaikutuksiltaan hieman parempi. Sitra luetteli myös toista vaihtoehtoa puoltavia ympäristönäkökulmia, vaikka ympäristövaikutuksia ei esityksen mukaan selvitetty eikä tutkittu.

Selvityksessä ei tehty myöskään toiminnallisen ja taloudellisen riskin arviointia. Kuntien tehtäviin ei kuulu yksityisten yritysten kehitys- ja vienninedistämisriskien ottaminen kannettavakseen, vaikka Sitran selvitys siihen tähtääkin.

Lähes kaikki jätteet hyödynnetään lähitulevaisuudessa

”Kuntien jätelaitokset ja tuottajayhteisöt ovat järjestäneet kierrätettävien materiaalien erilliskeräyksen ja sitä tehostetaan entisestään siten, että vähintään 50 prosenttia yhdyskuntajätteestä kierrätetään joka tapauksessa. Muun muassa tätäkään ei otettu Sitran selvityksessä huomioon”, kertoo Markku Salo.

”Julkisilla hyödyntämispalvelujen hankinnoilla haetaan ympäristön ja kuntalaisen kannalta parasta ratkaisua käsitellä jätteet. Lajittelua edelleen tehostamalla ja uusilla ratkaisuilla yhdyskuntajätteiden kokonaishyödyntämisaste voidaan helposti nostaa lähes 100 prosentin tasolle”, Salo jatkaa.

Lisätietoa
Toimitusjohtaja Markku Salo
040 561 0560, markku.salo@jly.fi