På svenska     In English     Sanasto     Yhteystiedot     Palaute  
  Etusivu     Yhdistys     Jätehuolto     Energiahyödyntäminen     Lainsäädäntö     Tutkimus     Tapahtumat     Jäsensivut  
 
 Uutiset
28.02.2017 tiedotteet
Hallitus tekemässä uudet ”carunat”? Kuntalaiset ja pienyrittäjät unohtumassa uudesta jätelaista
28.02.2017 ajankohtaista
Jätevoimalan kuonasta pihalaattoja ja betonielementtejä
24.02.2017 ajankohtaista
Pirkanmaalla hyödynnetään yli 98 prosenttia jätteistä
23.02.2017 ajankohtaista
Pirkanmaan Jätehuollolle Avainlippu- ja Yhteiskunnallinen yritys -merkit
09.02.2017 ajankohtaista
Jätemaksut pysyneet asukkaan kannalta suotuisina
Katso kaikki...
 
 Jätelaitoksilta
28.08.2017: Lakeuden Etappi Oy
Lakeuden Etappi ja Lankava Oy kierrätysyhteistyöhön
17.05.2017: Lakeuden Etappi Oy
Huonekalujen ja öljyn maksuton kierrätystempaus jäteasemilla
Katso kaikki...
 

Muut JLY:n sivustot
» Kierrätys.info
» Jäteinfo
» Vaarallinenjäte.fi
» Ekotehokkuusneuvonta
 
Vain Suomessa jätteenkuljetuksen voi sysätä asukkaille
26.04.2013
Suomi on jäämässä ehkä viimeiseksi Euroopan maaksi, jossa kunnan vastuulla olevan jätteen kuljetus on mahdollista jättää asukkaiden itsensä järjestettäväksi. Jätelaitosyhdistys (JLY) teki kyselyn Municipal Waste Europe (MWE) -järjestön jäsenmaille. Kaikissa muissa jäsenmaissa kunta järjestää asumisessa syntyvän jätteen kuljetukset.

"Vastausten perusteella ei voida vielä sanoa varmasti, voiko jossain Itä-Euroopan maassa mahdollisesti olla asukkaiden vastuulle jätetty ns. sopimusperusteinen kuljetus”, tarkentaa Jätelaitosyhdistyksen vs. toimitusjohtaja Esa Nummela. ”Puolassa oli käytössä hajautettu kuljetuksien tilaaminen, mutta siitä on luovuttu lakimuutoksella viime vuonna. Kuljetusten hallinta on yhdyskuntajätehuollon kokonaisvastuun hoitamisen kannalta erittäin keskeinen asia.”

Suomessa toimii yhä rinnakkain kaksi yhdyskuntajätteen kuljetusjärjestelmää. Uusi jätelaki (2011) määrittää, että kunnan järjestämä jätteenkuljetus on pääsääntö, josta voi poiketa vain erityisistä syistä jätehuoltoviranomaisen päätöksellä. Sopimusperusteinen jätteenkuljetus on uudessa laissa nimellä kiinteistönhaltijan järjestämä jätteenkuljetus. Siinä kunta irrottautuu vastuustaan ja jättää kuljetuksien järjestämisen asukkaiden itsensä ratkaistavaksi. Useilla alueilla asukkaiden valittavana on vain yksi kuljetusyritys, jolloin kilpailua ei ole. Joskus palvelua ei ole ollenkaan saatavilla markkinoilta. Kunnan järjestämän kuljetuksen ensisijaisuus johtuu sopimusperusteissa jätteenkuljetuksessa ilmenneistä puutteista ja lain edellytyksien täyttymättömyydestä. Sopimusperusteinen jätteenkuljetus on tyypillisesti käytössä pienillä paikkakunnilla vahvan jalansijan saaneiden kuljetusyrittäjien vaatimuksesta.

Kunta voi järjestää kuljetukset kahdella tavalla, joko omalla jäteautokalustolla tai kilpailuttamalla kuljetukset yksityisillä yrityksillä. ”Useissa Euroopan maissa kuten Belgiassa, Iso-Britanniassa ja Ranskassa noin puolet kuljetuksista hoidetaan kunnan omalla kalustolla ja loput kunnan kilpailuttamana”, Nummela toteaa. ”Hollannissa ja Kreikassa kunnat ajavat omalla kalustolla 80 % jätekuljetuksista. Kiinteistönhaltijan järjestämä kuljetus on Länsi-Euroopassa tuntematon.”

Suomessa kunnan järjestämä jätteenkuljetus hoidetaan kilpailuttamalla yksityisiä kuljetus- ja jätehuoltoyrityksiä. Yli puolet asukkaista ja noin puolet kunnista on mukana kunnan järjestämässä jätteenkuljetuksessa. Kuntien jätelaitosten ammattilaisten järjestämässä keskitetyssä kilpailutuksessa myös pienet paikalliset yritykset ovat pärjänneet hyvin ja uusille yrityksille on avautunut markkinoita. ”Kilpailussa pärjänneet uudet ja vanhat yrittäjät ovat jatkaneet tehostuneessa toimintaympäristössä pitkäjänteisesti laatua parantaen,” Nummela jatkaa.

Kunnan järjestämässä jätteenkuljetuksessa palvelut kattavat koko kunnan tasapuolisesti ja se tarjoaa yhdenvertaisen ja avoimen hinnoittelun. Alueellisella logistiikan suunnittelulla kuljetuksen asiakashinta ja päästöt putoavat ja raskas liikenne vähenee. Ympäristönvalvonnan tarpeen väheneminen tuo myös säästöä kunnan talouteen.

Lisätiedot:
vs. toimitusjohtaja Esa Nummela, 040 570 0965, esa.nummela@jly.fi


Jätteenkuljetuksen lakisääteiset edellytykset:

- kuljetuspalveluita tulee kuljetusjärjestelmästä riippumatta olla saatavilla kattavasti ja luotettavasti sekä kohtuullisin ja syrjimättömin ehdoin
- olemassa oleva kiinteistönhaltijan järjestämä kuljetus voi jatkua jätehuoltoviranomaisen päätöksellä vain, jos edellä olevan lisäksi
      - järjestelmä edistää jätehuollon yleistä toimivuutta kunnassa, tukee jätehuollon alueellista kehittämistä eikä aiheuta vaaraa tai haittaa terveydelle tai ympäristölle
      - sillä on kokonaisuutena myönteiset vaikutukset, ottaen huomioon vaikutukset kotitalouksien asemaan sekä yritysten ja viranomaisten toimintaan


JLY – Jätelaitosyhdistys ry edustaa julkista jätehuoltoa - kuntien 35 jätelaitosta ja jätehuoltoyhtiötä. Yhdistyksen jäsenlaitokset toteuttavat yli 5 miljoonan asukkaan jätehuollon yhteistyössä yksityisten yritysten ja tuottajayhteisöjen kanssa. JLY tuottaa alan ammattilaisten arvostamaa koulutusta ja viestintää. Jätelaitosyhdistys toimii yhdyssiteenä jäsentensä kesken, kehittää jätelaitosalaa ja julkisen jätehuollon toimintaedellytyksiä. Yhdistys tekee tiivistä yhteistyötä viranomaisten kanssa ja osallistuu yhteistyöhön alan kansainvälisissä järjestöissä.

www.jly.fi


MWE – Municipal Waste Europe toimii Eurooppalaisten julkisten jäteyhtiöiden yhteistyöelimenä. Sen perustivat pääasiassa Pohjoismaiden jätehuoltojärjestöt vuonna 2008, ja siinä on edustettuina tällä hetkellä 14 maata.

www.municipalwasteeurope.eu