På svenska     In English     Sanasto     Yhteystiedot     Palaute  
  Etusivu     Yhdistys     Jätehuolto     Energiahyödyntäminen     Lainsäädäntö     Tutkimus     Tapahtumat     Jäsensivut  
 
 Uutiset
28.02.2017 tiedotteet
Hallitus tekemässä uudet ”carunat”? Kuntalaiset ja pienyrittäjät unohtumassa uudesta jätelaista
28.02.2017 ajankohtaista
Jätevoimalan kuonasta pihalaattoja ja betonielementtejä
24.02.2017 ajankohtaista
Pirkanmaalla hyödynnetään yli 98 prosenttia jätteistä
23.02.2017 ajankohtaista
Pirkanmaan Jätehuollolle Avainlippu- ja Yhteiskunnallinen yritys -merkit
09.02.2017 ajankohtaista
Jätemaksut pysyneet asukkaan kannalta suotuisina
Katso kaikki...
 
 Jätelaitoksilta
28.08.2017: Lakeuden Etappi Oy
Lakeuden Etappi ja Lankava Oy kierrätysyhteistyöhön
17.05.2017: Lakeuden Etappi Oy
Huonekalujen ja öljyn maksuton kierrätystempaus jäteasemilla
Katso kaikki...
 

Muut JLY:n sivustot
» Kierrätys.info
» Jäteinfo
» Vaarallinenjäte.fi
» Ekotehokkuusneuvonta
 
Jätteen energiahyödyntämisessä läpimurto vuonna 2012
12.12.2012
Jätteenpolton vuosikapasiteetti lisääntyi vuonna 2012 yli 600 000 tonnia, ilmeni jätehuollon energiapäivillä Lahdessa. Tänä vuonna käynnistyi neljä uutta jätevoimalaa. Uusimmat jätevoimalat sijaitsevat Lahdessa, Oulussa, Mustasaaressa ja Riihimäellä. Suomessa tarvittavasta voimalaverkostosta on rakennettu nyt noin puolet.

Sekalaisen yhdyskuntajätteen osuus jätevoimaloissa poltettavasta jätteestä on 70–80 prosenttia. Muu jäte on pääosin rakentamisen ja teollisuuden jätettä. Kuntien jätelaitosten tarve varata kapasiteettia sekajätteelle on noin 1,2 miljoonaa tonnia vuoteen 2016 mennessä. ”Jätevoimalaitoskapasiteettia on varattu muullekin kuin yhdyskuntajätteelle. Kapasiteettia ei ole tulossa liikaa. Kysymys onkin, riittääkö suunniteltu kapasiteetti?” kysyy Jätelaitosyhdistyksen toimitusjohtaja Esa Nummela.

Kierrätyksen ja erilliskerätyn jätteen määrä on kasvanut samanaikaisesti voimalakapasiteetin rakentamisen kanssa. Kierrätystä nostaa erityisesti erilliskerätyn biojätteen määrän kasvu. Edelleen kehitettävää löytyy muun muassa pakkausjätteen keräyksessä. Lajittelun ja erilliskeräyksen lisäämisellä pyritään kierrätyksen tehostamiseen ja poltettavan jätteen laadun varmistamiseen.

Jätevoimalakapasiteetin rakentaminen liittyy Suomen jätehuollon tavoitteisiin. Tavoitteena on, että vuonna 2016 jätteistä kierrätetään 50 prosenttia, ja kaatopaikkasijoitus lopetetaan lähes kokonaan. Energiahyödyntämisen kapasiteettia varataan sille jätteelle, joka on kierrätyskelvotonta ja päätyisi kaatopaikoille. Suomi toteuttaa näillä toimilla myös EU:n ”Resurssitehokas Eurooppa” -suunnitelmaa, joka tähtää kestävään kasvuun.

Jätelaitosyhdistys järjesti kahdeksannet Jätehuollon energiapäivät 12.–13.12.2012 Lahdessa. Teemoina olivat jätevoimalatilanne, poltettavan jätteen varastointi ja vienti, tuhkat sekä biokaasu. Päiville osallistui yli 130 energia- ja jätealan asiantuntijaa.

Lisätiedot:
Toimitusjohtaja Esa Nummela, 040 570 0965, esa.nummela@jly.fi