På svenska     In English     Sanasto     Yhteystiedot     Palaute  
  Etusivu     Yhdistys     Jätehuolto     Energiahyödyntäminen     Lainsäädäntö     Tutkimus     Tapahtumat     Jäsensivut  
Tilastoja ja tunnuslukuja
 
Yhdyskuntajätettä kertyi Suomessa vuonna 2015 noin 2,7 miljoonaa tonnia. Asukasta kohden laskettuna määrä on noin 500 kiloa. Kotitaloudet tuottavat yli puolet yhdyskuntajätteestä, palvelualoilla suurimmat tuottajat ovat kauppa ja terveydenhuolto. Yhdyskuntajäteluokka ei sisällä mm. kaivos- tai muun teollisuuden jätteitä eikä maa- ja metsätalouden jätteitä.
 
Kunnat vastaavat yli puolesta kaikesta yhdyskuntajätteestä. Tuottajien ja elinkeinoelämän jätteentuottajien vastuulla on loput yhdyskuntajätteestä.
 
Yhdyskuntajätteistä hyödynnettiin vuonna 2015 lähes 90 prosenttia. Yhdyskuntajätteistä kierrätettiin materiaalina yli 40 prosenttia ja energiana hyödynnettiin 48 prosenttia.
 
Kehitys yhdyskuntajätehuollossa on viime vuosina ollut huomattavan nopeaa. Biojätteen kierrätys on yli kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa ja kierrätykseen kelpaamattoman sekalaisen jätteen energiahyödyntäminen on lisääntynyt merkittävästi. Näkemyksemme mukaan kehitys tulee olemaan yhtä voimakasta myös lähivuosina.
 

Yhdyskuntajätteet vuosina 2002-2030 (t/a): Tiedot 2002-2015 Tilastokeskus, vuodet 2016-2030 perustuen JLY:n arvioon
 
JLY - Jätelaitosyhdistys ry