På svenska     In English     Sanasto     Yhteystiedot     Palaute  
  Etusivu     Yhdistys     Jätehuolto     Energiahyödyntäminen     Lainsäädäntö     Tutkimus     Tapahtumat     Jäsensivut  
Aktiivihiiltä sisältävät täytekappaleet
 
Monissa märkämenetelmän kaasunpuhdistusprosesseissa pesuritornit on täytetty kaasun ja nesteen kosketuspinnan lisäämiseksi täytekappaleilla, joiden pinnoille neste jakautuu ohueksi kalvoksi. Muoveista valmistettuja täytekappaleita käytettäessä on prosessista ulos tulevan savukaasun dioksiinipitoisuuksissa havaittu voimakkaita vaihteluita dioksiinien sitoutuessa täytekappaleiden muovimateriaaliin, joista ne prosessiolosuhteiden sopivasti vaihdellessa vapautuvat.
 
Ruotsalainen Götaverken Miljö Ab on kehittänyt ilmiön välttämiseksi märkäpesureihin tarkoitetun Adiox-kauppanimellä kutsutun täytekappaletyypin, jossa täytekappaleiden muovimateriaaliin on sekoitettu aktiivihiiltä. Täytekappaleiden perusmateriaali on polypropeenimuovia, jonka sisällä dioksiinit liikkuvat hitaasti. Kun PCDD/F-yhdisteiden molekyyli saavuttaa muovin sisällä olevan hiilipartikkelin, se kiinnittyy siihen voimakkaasti eikä enää irtoa tavanomaisten prosessivaihteluiden aikana. Muovi suojaa hiilipartikkeleja epäpuhtauksilta ja myös raskasmetallien kiinnittymiseltä. Tästä on se hyöty, että materiaali pystyy sitomaan runsaasti PCDD/F-yhdisteitä ja se voidaan hävittää käytön jälkeen polttamalla. Materiaalia voidaan käyttää myös dioksiinien sitomiseen kaasuista kuivana adsorptiosuodattimen tavoin.
 
» Lisätietoa Adiox-täytekappaleista